Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve : deseta obljetnica djelovanja (1998.-2008.)

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
9
Naslov
Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve : deseta obljetnica djelovanja (1998.-2008.) / Stjepan Baloban, Gordan Črpić, Marijan Kompes. -
Impressum
Zagreb ; Kršćanska sadašnjost : Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve ; 2008. ([Zagreb] : Denona). -
Materijalni opis
271 str. ; 24 cm. -
ISBN
978-953-6710-17-1 (Centar za p
Jezik
Hrvatski
Napomena
Nakl. 1000 primj...
Bibliografija: str. 241-245.

Prigodom desete obljetnice djelovanja Centra za socijalni nauk Crkve objavljena je ova knjiga koja želi, s jedne strane, što je moguće podrobnije opisati činjenice i ambijent, inicijativu za pokretanje i mukotrpno traženje vlastitoga puta jedne potpuno nove potpuno nove crkvene institucije u Hrvatskoj. S druge strane, ova knjiga želi oteti povijesnom zaboravu različite i najvećim dijelom široj javnosti nepoznate aktivnosti i djelovanje Centra, u kojemu su sudjelovali konkretni ljudi, djelatnici Centra.
Prvih deset godina djelovanja Centra važno je razdoblje u povijesti socijalnog nauka Crkve u Hrvatskoj. To je razdoblje koje ne može biti označeno samo nizom datuma, nego i prikazom kako su se pojedine ideje rađale (npr. Znanstveni pokreti).
Cilj ove knjige je sustavno i pregledno prikazati prvih deset godina djelovanja Centra. To je bilo moguće na temelju objavljenih i neobjavljenih dokumenata. Neki od tih podataka pripadaju području unutarcrkvenih kontakata, zajedničkih rasprava i promišljanja, i nigdje nisu zabilježeni osim u iskustvu i sjećanju sudionika. Da nisu stavljeni na papir, ostali bi zabilježeni.Ovako koncipirana knjiga otkriva na koji se način oblikovao identitet Centra u odnosu na vjernike laike i na crkvene strukture. Suočavanje sa socijalno etičkim pitanjima i dilemama u društvu tržilo je dijalošku, interdiscipiniranu, a onda i znanstvenu usmjerenost Centra.
Knjiga o desetoj obljetnici Centra je namijenjena kako stručnoj javnosti tako i svim onima koje zanima uloga i mjesto Crkve i njezina socijalnog učenja u hrvatskom društvu. Knjiga želi posredovati ne samo informacije i podatke, nego i duh i dinamiku aktivnosti prvih deset godina djelovanja Centra. To je vidljivo, primjerice, u tome što prikazom socijalnih tribina, susreta mladih znanstvenika kao i studijskih dana, čitateljima nude kratki sažeci izlaganja kojima ih se želi uvesti u bogatu tematiku, posredovati kako informacijama tako i ozračje s tih susreta, koji su privlačili brojne posjetitelje.

Osobe
Inv.br.
Info
Signatura
12879 Sv. A
Dostupno
27-44 BAL c
21350 Sv. B
Dostupno
27-44 BAL c
9/2009
Dostupno
27-44 BAL c
UKUPNO: 3
Biskupijska knjižnica Varaždin - Zagrebačka 3, Varaždin - Tel: 042 314 161