Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
Prikazan prvi zvuni film u boji - 29.05.1929.
"On with the show" je film Warner Bros kompanije, prvi ikad snimljeni s potpunim tonom i govorom, a drugi po redu snimljen u boji, takoer snimljen od strane Warner Bros (prvi film u boji bio je djelom crno-bijeli, dijelom u boji mjuzikl, The Desert Song (1929)). Radnja filma odvija se oko neplaenih glumaca i osoblja, te pozornice Phantom Sweetheart koja se stoga ini osuenom na propast. Za kompliciranje stvari, box office su opljakali i vodea dama odbija da se pojavi. Moe li predstava biti spaena?
Ins. ARKO ULENTI: ZATITNE MJERE PRI RADU
"Mnogi nesretni sluajevi no radu desili su se do sada zbog pomanjkanja zatitnih mjera, a esto puta i zbog nepridravanja odredaba, koje su propisane za sigurnost pri radu. Nema dvojbe, da ovakvi nesretni sluajevi, koji su nastali iz spomenutih razloga, imaju tekih posljedica u socijalnom i privrednom pogledu. Bolestan iii osakaen radnik nesumnjivo osjea svoju manju vrijednost zbog svog tjelesnog nedostatka, postaje zbog toga neraspoloen i tako svoje neraspoloenje esto prenosi i na svoju najbliu okolinu."
clanak

AGAVA


"Agava je višegodišnja, vazda zelena biljka porijeklom iz suptropske i tropske Amerike (Meksiko). Pojavila se u Europi uskoro poslije otkria Amerike — brodovi, koji su se vraali s puta, donijeli su sobom korijenje ove udnovate biljke."

Autor0000009692
MARTIN CAPARROS
Romanopisac, esejist i putopisac Martn Caparrs roen je 29. svibnja 1957. u Buenos Airesu u Argentini. Ve je po zavretku srednje kole poeo pisati za dnevne novine Noticias. Nakon vojnog udara generala Jorgea Rafaela Videle 1976. bjei iz Argentine, neko vrijeme ivi u Parizu, gdje stjee visoku naobrazbu na Sorbonni i titulu magistra povijesti, a zatim se seli u Madrid. U rodni se grad vraa tek nakon to je Videla 1981. svrgnut s vlasti. Godine 1984. objavljuje svoj prvi roman Ansay o los infortunios de la gloria o sjeanjima biveg vojnika don Faustina Ansaya, kroz ija razmiljanja slikovito prikazuje drutvenu i politiku situaciju u Argentini. Za roman Valfierno, izdan 2004., nagraen je nagradom Premio Planeta, novano najvrednijom knjievnom nagradom nakon Nobelove, koja se dodjeljuje za najbolji roman napisan na panjolskom jeziku. U sreditu radnje pria je o ovjeku odraslom u siromanoj obitelji na ulicama Buenos Airesa koji e postati poznat kao kradljivac Da Vincijeve Mona Lise iz parikoga Louvrea. Valfierno je napeta drama psiholoki sjajno razraenih likova o kriminalcu koji ne moe utjeti o detaljima misteriozne pljake. Martn Caparrs objavio je osam romana te jedanaest strunih povijesnih djela, putopisa i eseja.
Autor0000000211
IVAN KUKULJEVI-SAKCINSKI
Ivan Kukuljevi Sakcinski (Varadin, 29. svibnja 1816. - Puhakovec, Hrvatsko Zagorje, 1. kolovoza 1889.), hrvatski povjesniar, knjievnik i politiar. Postat e jedan od voa Ilirskog pokreta. Godine 1845. postao je veliki sudac Varadinske upanije, a 1861. veliki upan zagrebaki. est godina kasnije (1867.) smijenjen je i otada se vie nije bavio politikom.Ivan Kukuljevi Sakcinski prvi je progovorio na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru 2. svibnja 1843. godine propagirajui borbu za nacionalno osloboenje s neobinom smionou, zahtijevajui da se hrvatski uvede kao slubeni jezik u kole i urede, tako da uvoenje u javni ivot bude postupno. Dotadanji govori u hrvatskom Saboru su bili samo na latinskom jeziku. U svom govoru je naglasio pogubnost nadomjetanja hrvatskog stranim jezicima.
Autor0000011225
IVICA ERFEZI
Ivica erfezi (Zagreb, 1. prosinca 1935. - Zagreb, 29. svibnja 2004.), poznati hrvatski kantautor i pjeva zabavne glazbe. Poeo je pjevati u plesnim dvoranama, a prvi vei uspjeh postigao je na stadionu NK Dinama uz Domenica Modugna. Bio je profesor zemljopisa i tjelesnog odgoja, govorio je ruski, engleski i njemaki jezik. U 46 godina dugoj, kako je sam volio rei, zabavljakoj, a ne pjevakoj karijeri, erfezi je nanizao 15 zlatnih ploa i milijunske naklade u suradnji sa skladateljem Nikicom Kalogjerom, i u duetu s Ljupkom Dimitrovskom. Bio je iznimno uspjean pjeva koji je 60-ih godina i u SSSR-u izgradio zapaenu karijeru i zvjezdani status rasprodavi svojevremeno 150-ak koncerata. Imao je velike turneje po SSSR-u i DDR-u, a tijekom gostovanja u SAD-u snimio je album. erfa, kako su ga prijatelji zvali, bio je podjednako uspjean i predan sporta. On je bio prvi hrvatski pjeva u kojem su se posve skladno utjelovili zahtjevi popularne (estradne) umjetnosti: glasovna kompetentnost, fizika privlanost, oumenski dar.
Nove varadinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varadinske novine u sustavu. Izlazile su u Varadinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Novosti
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Metlib
Za korištenje aplikacije morate biti član knjižnice. U knjižnici morate prijaviti svoju e-mail adresu.
Izjava o pristupačnosti