Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
Svjetski dan dostojanstvenog rada - 07.10.2008.
Meunarodna konfederacija sindikata (ITUC) od 2008. godine obiljeava 7. listopada kao Svjetski dan dostojanstvenog rada. to je dostojanstveni rad? Kratko reeno: rad koji omoguava dobar ivot. Due i cjelovitije: rad koji istovremeno sadri etiri komponente: zapoljavanje, radno-socijalna prava, zatitu i dijalog, jer sve su etiri komponente potrebne za stvaranje najbolje perspektive za razvoj i socijalni napredak.
clanak
Dr. Fran Tuan: Prianje kamenja
Priroda je rjeita, a najrjeitija je tamo, gdje bi ovjek mislio, da je nijema, mrtva, najrjeitija je u tvrdu kamenu. Svu prolost nau, svu budunost nau razotkriva nam kamen studeni.
clanak
GINKO
"Ginko, Ginkgo biloba L, jedini je predstavnik porodice ginkovke, Ginkgoaceae iz razreda golosjemenjae, Gymnospermae. Naziv biljke potjee od japanske rijei gin-kyo, to znai srebrna marelica. Naziv se upotrebljavao u 16. stoljeu. Podrijetlom je iz istone Kine, Koreje i Japana, gdje se smatra svetim drvetom. Okamine /fosili/ te biljke pronaene su u Kini. Potjeu iz mezozoika. Vrsta je preivjela zahvaljujui dugotrajnom uzgoju i brizi redovnika budistikih hramova. Stoga ginko nazivaju ivim fosilom."
Autor0000003016
EDGAR ALLAN POE
Edgar Allan Poe (Boston, 19. sijenja 1809. - Baltimore, 7. listopada 1849.), ameriki knjievnik koji je stvorio anr kriminalistikog romana. Nakon to je s kratkom priom Poruka u boci osvojio 50 dolara, zapoinje karijeru spisatelja: u asopisima Southern Literary Messenger (u Richmondu, gdje je stvarao od 1835. do 1837.), te philadelphijskom Burton's Gentleman#&39s Magazine i Graham#&39s Magazine (1839.-1843.), izlaze neka od njegovih najpoznatijih djela. Njegova prva zbirka, Prie iz Groteske i Arabeske, pojavila se 1840. godine, a sadri jedno od njegovih najpoznatijih djela, Pad kue Usherovih. U ranim 1840-ima, izlazi i koljkareva prva knjiga, njegovo najprodavanije djelo. Mrana poema o izgubljenoj ljubavi, Gavran donijela je Poeu svjetsku slavu kad je izdana 1845., a Umorstva u Rue Morgue te Ukradeno pismo, takoer iz tog perioda, smatraju se Poeovim najpoznatijim kriminalistikim romanima
Autor0000013936
NIELS BOHR
Niels Bohr (Kopenhagen, 7. listopada 1885. - Kopenhagen, 18. studenog 1962.), danski fiziar. Danski fiziar koji se svojom kvantnom teorijom o grai atoma svrstao meu utemeljitelje moderne atomske fizike. Godine 1913. kao mladi se odluio za drugu mogunost u pokuaju rjeavanja tekoe Rutherfordova modela. Bohr je zadrao osnovnu ideju planetnog sustava, ali je proirio ideju o kvantizaciji elektromagnetnog zraenja te je proirio Rutherfordov planetni model atoma. Pretpostavio je da su mogue samo neke krune putanje elektrona oko atoma. Time je bitno izmijenio fizikalnu sliku atoma te je po njemu taj model nazvan Bohrov model. Niels Bohr je radio na sveuilitu u Manchesteru zajedno s Rutherfordom u vrijeme njegova otkria atomske jezgre. Godine 1936. neovisno o Breitu i Wigneru razvio je teoriju snane interakcije nukleona u atomskoj jezgri i uveo pojam "sloene jezgre" za meustanja u nuklearnim reakcijama. Za drugog svjetskog rata, od 1944. do 1945. godine radio je na atomskom programu u Sjedinjenim dravama. Za zasluge u istraivanju strukture atoma dobio je 1922. godine Nobelovu nagradu za fiziku , a i Zagrebako Sveuilite mu je 1958. godine podijelilo poasni doktorat.
Hrvatsko glumite
asopis Hrvatskog drutva dramskih umjetnika. Atraktivan i impresivan prikaz stanja i zbivanja u hrvatskom glumitu od poetka izlaenja, s kraja devedesetih godina prolog stoljea.
Bobiev Vjesnik
Poeli smo obradu jo jednih industrijskih varadinskih novina. Ovaj put je to "Bobiev vjesnik" koji je izlazio u "uspjeno pretvorbeno ugaenoj" varadinskoj tvornici.
NOVELA FILM
Digitalizirali smo asopis iz pedesetih godina dvadesetog stoljea koji se bavio filmom i filmskom industrijom koji je pun zanimljivih informacija o filmovima, zvijezdama i dogaanjima oko filma.
FILMSKI VJESNIK
Digitalizirali smo nekoliko asopisa iz pedesetih godina vezanih uz kulturu i filmsku industriju. Meu njima je i Filmski vjesnik.
NARODNI LIST
Rane poslijeratne novine izdavane u Zagrebu od 1945. - 1950. Digitalizirali smo godin 1946. Trai se ostatak....
NOVA HRATSKA
Novine su izlazile u Zagrebu od 1941. - 1944. godine. Digitaliziramo 1943. godinu. Trae se i ostala godita kao i sponzori :)
ILUSTRIRANI VJESNIK
Novine su izlazile od 1945. do 1948. i bavile su se uglavnom "svjetovnim" sadrajima. Digitalizirali smo godinu 1946. Trai se ostatak. I sponzori, naravno :)
Nove varadinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varadinske novine u sustavu. Izlazile su u Varadinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.