Banner
Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

clanak
Metalizovanje drva
"Metalizovanje drva sastoji se u prevlačenju drva metalnom površinom. Po starijim metodama impregnira se drvo rastopinom metalnih soli (bakrenih ili cinkovih). Kad je drvo potpuno natopljeno, onda se kemijskim sredstvima iz metalnih rastopina obara kovina, koja prevuče drvene cjevčice."
Autor0000004322
STEFAN ZWEIG
Stefan Zweig (Beč, 28. studenog 1881. - Pétropolis kraj Ria de Janeira, 22. veljače 1942.), austrijski književnik. Svjetski poznat je postao po svojim stilistički briljantno psihologijski analiziranim esejima, novelama, biografijama i romanima. Godine 1938. emigrirao je prvo u Veliku Britaniju, a zatim u Brazil, gdje je počinio samoubojstvo. Djela ˝Triumf i tragika Erazma Rotterdamskog˝ (Triumph und Tragik des Erasmus von Rotterdam, 1934.) ˝Žarka tajna˝ (Brennendes Geheimnis, 1911.) ˝Šahovska novela˝ (Schachnovelle, 1941.) ˝Zvjezdani sati čovječanstva ˝ (Sternstunden der Menschheit, 1927.), ˝Nestrpljivo srce˝ (Ungeduld des Herzens, 1938.) ˝Fouche˝ (Joseph Fouché, 1930.) ˝Maria Stuart˝ (Maria Stuart, 1935.)
Autor0000006574
JAMES BLUNT
James Blunt (James Hillier Blount, 22. veljače 1974., Tidworth, Wiltshire, Ujedinjeno Kraljevstvo) je britanski pjevač i tekstopisac. Debitirao je s albumom Back to Bedlam s kojeg je najpoznatiji singl You’re Beautiful. Pjesme koje pjeva su mix popa i rocka. Osvojio je dvije nagrade Brit Awards, te je 2006. bio nominiran za Grammy. 2007. je izdao drugi album koji se zove All the Lost Souls. Osim što je pjevač, radi kao Life Guards te je bio na Kosovu za NATO za vrijeme sukoba 1999., te je pomagao Liječnicima bez granica.
Autor0000008249
ANDY WARHOL
Andy Warhol (ponegdje Andrew Warhola); (Pittsburgh, 6. kolovoza 1928. - New York, 22. veljače 1987.), američki slikar, dizajner i filmski stvaratelj ruskog i ukrajinskog podrijetla. U prvoj polovici 60-ih godina postaje vodeća ličnost pop arta, umjetničkog pokreta koji se služi ikonografijom i tiskarskim tehnikama masovne kulture. Prikaze predmeta masovne potrošnje umnožava i izvodi u sitotisku (Campbell-juha, Coca Cola, Brillo sapuni). Kasnije uvećava portrete tzv. super-zvijezda, prikazujući ih u smjelim kromatskim kontrastima (Elvis Presley, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor...). Producirao je prvi album utjecajne rock-grupe Velvet Underground te pokrenuo reviju ˝Interview˝ i vlastitu televizijsku stanicu. U studiju ˝The Factory˝ snima avangardne, tzv. underground-filmove (˝San˝, ˝Djevojke iz Chelsea˝, ˝Empire State Building˝). Objavio je knjigu ˝POPism˝ i zbirku fotografija ˝America˝. Preživio je atentat koji je na njega izvršila radikalna feministkinja Valerie Solanas nakon čega se nije zdravstveno oporavio sve do kraja života.
VELIMIR GRGIĆ
Rođen 1978. u Požegi, gdje s desetak godina pišem prve filmske fanzine za obitelj i prijatelje, a u srednjoj školi izdajem i kontroverzni školski fanzin. Kasnije radim u gimnazijskom listu, gdje me cenzuriraju zbog satiričnog pisanja o tadašnjoj ministrici školstva. Godine 1996. dolazim studirati novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti (što sam i diplomirao), a nakon rada u uredništvu dvotjednika ’Homo Volans’ i pisanja za ’Arkzin’ i ’Heroinu Novu’ (u kojoj objavljujem od svoje petnaeste godine), s prijateljima i kolegama pokrećem ’Nomad’, pop magazin, 1998. godine, koji s ostatkom ekipe uređujem sve do prestanka njegova izlaženja 2002. godine. U međuvremenu sam pisao za ’Globus’ i ’Playboy’ (jedno jako kratko vrijeme i za ’Nacional’), a danas, kada ne pišem knjige, zarađujem pisanjem u magazinu ’Klik’ i na portalu Tportal, kao i radom za televiziju – bio sam urednik i scenarist emisija ’Zuhra Light Show’ i ’Metro Život’, a trenutno radim na nekoliko novih TV projekata, uključujući i na projektima filmske suradnje između Žutog titla i Jadran filma. Bibliografija: ˝Eminem - Američki ninja˝, AGM, Zagreb, 2003. ˝Ritam & Rima - Priče o urbanoj glazbi˝, AGM, Zagreb, 2004. ˝Žuti titl - Drugačija filmska enciklopedija˝, AGM, Zagreb, 2004. ˝Povratak Žutog titla - Ukoričeni filmski zabavnik˝, AGM, Zagreb, 2005. ˝Jegulje, grah, bukkake - Vodič kroz japanske seks-fetiše˝, Jesenski i Turk, Zagreb, 2005. ˝Katane, lignja, bradavice - Vodič kroz japanski film˝, Jesenski i Turk, Zagreb, 2006. ˝GONZO - Pisanje, droga & rock’n’roll˝, Šareni dućan, Koprivnica, 2007. ˝Harakiri, jaje, amputacije - Seks i smrt u japanskoj kulturi˝, Jesenski i Turk, Zagreb, 2008. ˝Kriza : Hrvatski horor˝ (u suranji s Markom Mihalincem), Algoritam, 2010.
Hrvatski radio list
Časopis koji je naslijedio "Radio Zagreb" a prethodi "Hrvatskom krugovalu". Na žalost, osim dobrih priloga i radijskog programa vidi se utjecaj ustaškog PR-a i nametanja "novog jezika".
Hrvatski krugoval
Časopis koji je izlazio od 1941-1945. godine. Bio je vezan uz program i sadržaje Državnog radija Zagreb. Dosta kulturnih sadržaja i sadržaja iz javnog i umjetničkog života uz obile fotografija mežu kojima ima mnogo onih s autorstvom Toše Dabca.
Radio Zagreb 1940.
Časopis vezan uz radio i radijski program s mnoštvom slika i zanimljivosti iz tog vremena
Il Nazionale
Dovršena prva faza digitalizacije lista "Il Nazionale" na talijanskom jeziku koji je izlazio samostalno ili kao podlistak "Narodnog lista" od šezdesetih godina devetnaestog stoljeća.
Narodni list - Zadar
Završena je prva faza digitalizacije Narodnog lista, jednog od najznačajnijeg lista izdavanog u Dalmaciji od šezdesetih godina devetnaestog stoljeća. Digitalizirana su i cenzurirana izdanja.
Hrvatsko glumište
Časopis Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Atraktivan i impresivan prikaz stanja i zbivanja u hrvatskom glumištu od početka izlaženja, s kraja devedesetih godina prošlog stoljeća.
Bobićev Vjesnik
Počeli smo obradu još jednih industrijskih varaždinskih novina. Ovaj put je to "Bobićev vjesnik" koji je izlazio u "uspješno pretvorbeno ugašenoj" varaždinskoj tvornici.
NOVELA FILM
Digitalizirali smo časopis iz pedesetih godina dvadesetog stoljeća koji se bavio filmom i filmskom industrijom koji je pun zanimljivih informacija o filmovima, zvijezdama i događanjima oko filma.
FILMSKI VJESNIK
Digitalizirali smo nekoliko časopisa iz pedesetih godina vezanih uz kulturu i filmsku industriju. Među njima je i Filmski vjesnik.
NARODNI LIST
Rane poslijeratne novine izdavane u Zagrebu od 1945. - 1950. Digitalizirali smo godin 1946. Traži se ostatak....
NOVA HRATSKA
Novine su izlazile u Zagrebu od 1941. - 1944. godine. Digitaliziramo 1943. godinu. Traže se i ostala godišta kao i sponzori :)
ILUSTRIRANI VJESNIK
Novine su izlazile od 1945. do 1948. i bavile su se uglavnom "svjetovnim" sadržajima. Digitalizirali smo godinu 1946. Traži se ostatak. I sponzori, naravno :)
Nove varaždinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varaždinske novine u sustavu. Izlazile su u Varaždinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** časopis 1926-1938. Zahvaljujući Gradskoj knjižnici "Metel Ožegović" iz Varaždina dobili smo mogućnost digitaliziranja časopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previše politike pruža lijep uvid u život i događanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadržaja omogućeno je fulltext pretraživanje i 3D pregled. Digitalizirati ćemo ga tempom kojim ćemo stići pored redovitog posla. Poželjni sponzori . Biti će brže gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.