Banner
Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
Otkriven Amperov zakon - 25.09.1820.
Francuski fizičar Andre Marie-Ampere otkrio je na današnji dan zakon (Amperov zakon) o linearnim tokovima električne struje 1820. Zakon kaže da se dva paralelna vodiča privlače kad kroz njih teče istosmjerna struja, a odbijaju kad su struje protivne. Njegovo otkriće omogućilo je razvoj magneta.
FERDO PAŽUR: PUČKI LISTAR
"Ponukan sa više strana, sastavio sam ovaj ˝Hrvatski pučki listar˝, razdjeliv ga na tri poglavlja. — U prvom nanizani su sastavci privatnih pisama, naime takovih, što ih često put, skoro danomice u običnom životu trebamo. U drugom nalaze se sastavci poslovnih pisama, potrebnih u trgovini i obrtu, a u trećem obrazci raznovrstnih izprava. — Od svake vrsti pisama, nalazi se po više sastavaka, tako, da će si svatko prema potrebi moći odabrati, odnosno po njima slične sastaviti. Kad želimo list pisati, ponajprije nuždno je, da pomislimo o čem i što ćemo pisati, a vrlo je uputno, da se misli ubilježe na papir, te istom nakon izpravka i poredaja na čisto prepišu. Kod listova je od osobite važnosti, da se odlikuju iskrenošću, t. j. neka su onakova, kako u istinu osjećamo i mislimo, uzimajuć dakako u obzir pristojnost i druga družtvena pravila."
clanak
NEJEDNAKOST UŠESA KOD LJUDI
Znate li da većina ljudi ima lijevo uho dulje od desnoga? Kolika su prosječna odstupanja, pročitajte u članku.

Autor0000002326
CARLOS RUIZ ZAFRON
Carlos Ruiz Zafón (25.09.1964., Barcelona, Španjolska - Los Angeles, 19.06.2020.), španjolski pisac. Pohađao je isusovačku školu Sarriŕ. Taj je gotički dvorac u njegovu rodnom gradu, s tornjevima i tajnim hodnicima, budio njegovu dječju maštu i želju za pripovijedanjem priča. Radio je u reklamnoj agenciji. Godine 1993., kao 29-godišnjak, za svoj je prvi roman Trilogija magle (1996.) primio književnu nagradu za mlade i ubrzo je objavio romane El palacio de la medianoche, Las luces de septiembre i Marina. Od 1994. živi u Los Angelesu, radi kao scenarist i piše za španjolske dnevne novine ˝El País˝ i ˝La Vanguardia˝. Godine 2002. u Španjolskoj je postao književnom senzacijom, a njegov roman Sjena vjetra, čija se radnja odvija u Barceloni 50-ih godina 20. stoljeća, proglašen je knjigom godine. Do sada je preveden na više od četrdeset jezika te prodan u desecima milijuna primjeraka. Nastavak Sjene vjetra roman Anđelova igra u Španjolskoj je objavljen na Svjetski dan knjige 23. travnja 2008. Anđelova igra svojevrsna je predigra Sjeni vjetra. Roman je do sada preveden na više od trideset svjetskih jezika, a publika ga je prihvatila s jednakim oduševljenjem kao i Sjenu vjetra. Roman za mlade Trilogija magle ponovno je izdan 2010. na engleskom jeziku.
Autor0000005018
WILLIAM FAULKNER
William Faulkner (25.09.1897., New Albany, Mississippi, US-06.07.1962., Byhalia, Mississippi), američki pripovjedač, pjesnik i romanopisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1949.g. Faulkner nije maturirao, ali je mnogo čitao (od svjetskih klasika do francuskih simbolista: Paula Verlainea, Wildea, Dostojevskog, Flauberta, Rimbauda, Swinburnea, Shakespearea, Cervantesa ). 1918. primljen je kao dobrovoljac u pilotsku školu britanskoga zrakoplovstva u Kanadi. Nakon rata vratio se u Oxford, gdje je proživio najveći dio života (potkraj života često boravio u državi Virginiji kod kćerine obitelji). Nakon pjesama i kraćih proza, prvi mu je početnički roman »Vojnikova plaća«, 1926. Roman »Krik i bijes«, 1929., prikaz je propasti četvero djece stare obitelji Compson, uklopljen u povijest američkoga Juga, a ujedno i eksperimentalni, inovativni roman struje svijesti koji može stati uz bok Joyceovu »Uliksu«. Radikalnost foknerovske inovacije vidljiva je i po tom što je, esencijalno, sav roman sadržan u svijesti idiota Benjya. Posljednjih petnaestak godina života uživao je veliku popularnost i bio svojevrsni veleposlanik američke kulture u Europi, Južnoj Americi i Japanu. Godine 1949. dobio je Nobelovu nagradu za književnost, održavši pritom vjerojatno najpoznatiji i najbolji govor koji je ikada izgovoren tijekom te svečanosti.
Hrvatsko glumište
Časopis Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Atraktivan i impresivan prikaz stanja i zbivanja u hrvatskom glumištu od početka izlaženja, s kraja devedesetih godina prošlog stoljeća.
Bobićev Vjesnik
Počeli smo obradu još jednih industrijskih varaždinskih novina. Ovaj put je to "Bobićev vjesnik" koji je izlazio u "uspješno pretvorbeno ugašenoj" varaždinskoj tvornici.
NOVELA FILM
Digitalizirali smo časopis iz pedesetih godina dvadesetog stoljeća koji se bavio filmom i filmskom industrijom koji je pun zanimljivih informacija o filmovima, zvijezdama i događanjima oko filma.
FILMSKI VJESNIK
Digitalizirali smo nekoliko časopisa iz pedesetih godina vezanih uz kulturu i filmsku industriju. Među njima je i Filmski vjesnik.
NARODNI LIST
Rane poslijeratne novine izdavane u Zagrebu od 1945. - 1950. Digitalizirali smo godin 1946. Traži se ostatak....
NOVA HRATSKA
Novine su izlazile u Zagrebu od 1941. - 1944. godine. Digitaliziramo 1943. godinu. Traže se i ostala godišta kao i sponzori :)
ILUSTRIRANI VJESNIK
Novine su izlazile od 1945. do 1948. i bavile su se uglavnom "svjetovnim" sadržajima. Digitalizirali smo godinu 1946. Traži se ostatak. I sponzori, naravno :)
Nove varaždinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varaždinske novine u sustavu. Izlazile su u Varaždinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** časopis 1926-1938. Zahvaljujući Gradskoj knjižnici "Metel Ožegović" iz Varaždina dobili smo mogućnost digitaliziranja časopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previše politike pruža lijep uvid u život i događanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadržaja omogućeno je fulltext pretraživanje i 3D pregled. Digitalizirati ćemo ga tempom kojim ćemo stići pored redovitog posla. Poželjni sponzori . Biti će brže gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.