Banner
Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
Dan grada Paga - 30.03.2012.
Pag je grad u Hrvatskoj, na otoku Pagu. Grad Pag čini 11 naselja (stanje 2006), to su: Bošana, Dinjiška, Gorica, Košljun, Miškovići, Pag, Smokvica, Stara Vasa, Šimuni, Vlašići i Vrčići. Bartol Kašić, prvi hrvatski gramatičar, rođen je u Pagu 1575. Turizam je najvažnija gospodarska grana u Pagu.
clanak
Dan olovaka
Uz mnoge vrste kemijskih olovaka, od svakodnevnih uredskih, do dekadentne palete višenamjenskih markera, skromna olovka se često zanemari. Zbog toga je ovdje dan olovaka da nas podsjeti kako štapić grafita umetnut u drvenu cjevčicu može biti nevjerojatan. Skiciranje olovkom je vrlo izražajno, terapeutsko i zabavno. Bilo da ste iskusan ilustrator, ili mislite da nemate smisla za ništa nacrtati, uzmite 5 minuta za crtkaranje kako bi vidjeli kuda vas vaša mašta može odvesti.
clanak
Dan preuzimanja kontrole
30. ožujak je "Dan preuzimanja kontrole" (eng. "I am in a control day"). Dan ima zanimljivu povijest , vraćajući se na dan neuspjelog atentata na predsjednika Reagan. Fokus dana je malo pomaknut od tada. Danas taj dan predstavlja priliku za preuzimanjem kontrole nad svojim životom. To može biti dobar dan, također, kako bi svoju djecu naučili da preuzmu kontrolu nad svojim životima. Oni se ponekad mogu osjetiti opterećenima poslovima koje moraju učiniti, i to samo čini djecu pod stresom još stresnijom. Jedan dobar način da pomognete djetetu da preuzme kontrolu jest pomoći mu postaviti realne ciljeve i stvoriti planove kako doći do njih. Ciljevi mogu biti dugoročni, kao priprema za fakultet, ili kratkoročni, kao što je izrada dnevnog rasporeda obaveza. Izrada popisa onoga što treba biti učinjeno, a zatim stvaranje plana o tome kako to učiniti, može pomoći vašem djetetu da preuzme kontrolu - i da osjeća puno manje stresa.
clanak
Oblaci
"Kad se u ljetu za lijepog sunčanog dana počinju na obzorju skupljati razne oblačine, sad bijele poput snijega sad tmurne i crne poput ugljena, nekako nam nije pri srcu ugodno, jer nam te oblačine navještaju blizu oluju. A kad se prolije pljusak i prođe kiša, oblačine se vitlaju i brzaju na obzorju, kako ih vjetar nosi, pružajući nam često najzanimljivije i najljepše prizore."
Autor0000011154
PAVAO ŠTOOS
Pavao Štoos (Dubravica, 10. prosinca 1806. - Pokupsko, 30. ožujka 1862.), hrvatski pjesnik, svećenik i narodni preporoditelj. U Zagrebu je završio bogosloviju, jedno je vrijeme bio biskupski tajnik, a od 1842. godine bio je župnik u Pokupskom. Pavao Štoos je zapažena ličnost među hrvatskim domoljubima, autor je poznate elegije Kip domovine vu početku leta 1831, suradnik Gajeve Danice, patriot zabrinut zbog tuđinskog tlačenja i odnarođivanja domaćih ljudi (vre i svoj jezik zabit Horvati hote ter drugi narod postati). Štoos je pesimistički gledao na naše prilike i zemlju vidio u tamnici i mraku (srce od plača ne mrem zdržati). Osim književnosti bavio se i glazbom i štampao 1858. Kitice srkvenih pjesama s npjevima. Autor je i pjesme Poziv u kolo ilirsko. Godine 1862. imenovan je zagrebačkim kanonikom, ali je umro prije nego je primio svoju dužnost.
Autor0000006565
TRACY CHAPMAN
Tracy Chapman (rođena 30.03. 1964) je američka pjevačica-tekstopisac, najviše poznata po singlovima ˝Fast Car,˝ ˝Talkin’ ’Bout a Revolution,˝ ˝Baby Can I Hold You,˝ i ˝Give Me One Reason.˝ Višestruki je dobitnik Grammyja i ima nekoliko platinastih albuma. Rođena je u Clevelandu u Ohio-u, i već kao dijete počela je svirati gitaru i pisati pjesme. Primili su je u organizaciju A Better Chance, državnu agenciju za pronalaženje i razvijanje vođa među akademski nadarenim Afriko-Amerikancima, pa je tako uspjela upisati i pohađati školu Wooster u Connecticutu, ali i univerzitet Tufts University u Medford, Massachusetts. U svibnju 2004, Tufts University ju je nagradio s diplomom doktora prefinjene umjetnosti zbog njenog doprinosa kao socijalno savjesnog i umjetnički razvijenog muzičara. Tracy vrlo često nastupa na dobrotvornim skupovima za borbu protiv AIDSA ili drugim sličnim skupovima.
Autor0000011204
VINCENT VAN GOGH
Vincent van Gogh (Zundert, 30. ožujka 1853. - Anvers-sur-Oise, 29. srpnja 1890.), nizozemski slikar, grafičar i crtač. Sedam je godina proživio kao namještenik u Haagu, a zatim je poslan u podružnicu Goupila u London (1873-76). U toj je trgovini slika dobio ne samo uvid u slikarstvo, već se i sam zainteresirao za slikanje te nastojao postati slikar. Početkom 1886. dolazi u Pariz i postaje đak Cormonov, te u ove četiri godine do smrti Van Gogh doživljava svoju veliku evoluciju. Već 1887. njegova se paleta radikalno mijenja: prema prijašnjem sumornom načinu čini se ta promjena kao regeneracija. Očituju se značajke arabeske u svježim otvorenim bojama, forma postaje dekorativna uz podcrtani grafizam. Van Gogh traži sintezu u pojednostavljenju. Novi se način Van Goghov ispoljava sve jače i snažnije: isključuju se sjene i svaka modelacija. On primjenjuje čistu otvorenu skalu boja, a oblike konturira tamnom bojom. Vjerojatno je jedna od posljednjih njegovih slika što ih je naslikao Pšenična polja s vranama ili Žitno polje s gavranima. U 37. godini, 27. srpnja, depresivan, uznemiren, u trenutku paničnog predosjećaja strave pred novim nastupom hvata revolver. U polju kraj puta naslanja se na deblo koje je slikao i odapinje oružje. Umire nakon dva dana u svom krevetu. Pokopan je u Auvers-sur-Oiseu uz svog brata Théa koji je preminuo 6 mjeseci kasnije.
Hrvatsko glumište
Časopis Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Atraktivan i impresivan prikaz stanja i zbivanja u hrvatskom glumištu od početka izlaženja, s kraja devedesetih godina prošlog stoljeća.
Bobićev Vjesnik
Počeli smo obradu još jednih industrijskih varaždinskih novina. Ovaj put je to "Bobićev vjesnik" koji je izlazio u "uspješno pretvorbeno ugašenoj" varaždinskoj tvornici.
NOVELA FILM
Digitalizirali smo časopis iz pedesetih godina dvadesetog stoljeća koji se bavio filmom i filmskom industrijom koji je pun zanimljivih informacija o filmovima, zvijezdama i događanjima oko filma.
FILMSKI VJESNIK
Digitalizirali smo nekoliko časopisa iz pedesetih godina vezanih uz kulturu i filmsku industriju. Među njima je i Filmski vjesnik.
NARODNI LIST
Rane poslijeratne novine izdavane u Zagrebu od 1945. - 1950. Digitalizirali smo godin 1946. Traži se ostatak....
NOVA HRATSKA
Novine su izlazile u Zagrebu od 1941. - 1944. godine. Digitaliziramo 1943. godinu. Traže se i ostala godišta kao i sponzori :)
ILUSTRIRANI VJESNIK
Novine su izlazile od 1945. do 1948. i bavile su se uglavnom "svjetovnim" sadržajima. Digitalizirali smo godinu 1946. Traži se ostatak. I sponzori, naravno :)
Nove varaždinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varaždinske novine u sustavu. Izlazile su u Varaždinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** časopis 1926-1938. Zahvaljujući Gradskoj knjižnici "Metel Ožegović" iz Varaždina dobili smo mogućnost digitaliziranja časopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previše politike pruža lijep uvid u život i događanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadržaja omogućeno je fulltext pretraživanje i 3D pregled. Digitalizirati ćemo ga tempom kojim ćemo stići pored redovitog posla. Poželjni sponzori . Biti će brže gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.