Banner
Gradska knjinica i itaonica "Metel Oegovi" Varadin

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
Meunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i drutveni napredak
Meunarodni dan volontera proglasila je opa skuptina Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obiljeava Meunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i drutveni napredak (engl. International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Meunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad uiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i meunarodnoj razini.
Koloman Rac: ivot starih Grka
"Budui da po revnom nastojanju "Matice Hrvatske" izlaze najznamenitiji stari pisci grki i rimski u prijevodu, drao sam, da e onomu, koji ih ita, a nije strunjak, dobro doi knjiga, u kojoj se bar najkrupnijim crtama crta javni i privatni ivot Grka i Rimljana; jer ovako e mu mrtvo slovo, rekao bih, oivjeti, a mnoga tamna strana sinuti u jasnom svjetlu. Prijevodima dodat je, istina, obilan tuma, ali on, tumaei samo najpotrebitije, ne moe da poda cjelovite, pregledne slike, to je za valjano razumijevanje pisaca od prijeke potrebe."
clanak
Kristalizirani bjelanjak
Sigurno vam je poznati neugodan miris pokvarenih jaja ako ste ih pustili da dugo stoje i da se pokvare. No jeste li znali odakle potjee taj miris, i kako je mogue izdvojiti spoj odgovoran za taj neugodan miris?
Autor0000005248
WALT DISNEY
Walt Disney (Chicago, 5. prosinca 1901. - Los Angeles, 15. prosinca 1966.), ameriki crta animiranog filma i producent. Jedna od najprosperitetnijih i najmonijih linosti svjetskog filma, Walt Disney je nedvojbeno najzasluniji za popularizaciju crtanog filma. Na kolovanju u Kansasu upoznao je Uba Iwerksa, s kojim je osnovao kompaniju. Meutim, kompanija je ubrzo propala, te su suradnici sreu odluili iskuati u Hollywoodu. Alice Comedies, serija o djevojici koja putuje u svijet animiranih likova, i Oswald the Lucky Rabbit su im donijeli uspjeh, no 1928. su njihovi distributeri M. J. Winkler i Charles Mintz prisvojili prava na lik zeca. Nije prolo puno vremena do nastanka novog animiranog junaka. Rezultat Disneyjevog crtanja na povratku kui, u vlaku, bio je Miki Maus. 1934. je godine poeo raditi na svom prvom dugometranom filmu. Unato sumnjiavosti Hollywooda Snjeguljica i sedam patuljaka osvojila je publiku i 8 Oscara, te pokrenula novi val u filmskoj industriji. Da bi poveao prihode, Disney je osnovao vlastitu distributersku kompaniju, a 1954. je poeo proizvoditi i TV seriju. 1955. je izgradio zabavni park "Disneyland" u Kaliforniji, jednu od najveih turistikih atrakcija Sjedinjenih Drava. Kasnije, 1971., njegovi su nasljednici sagradili jo vei park u Orlandu na Floridi. Osvojio je sveukupno 22 Oscara i 3 Zlatna globusa.
Autor0000000113
WOLFGANG AMADEUS MOZART
Wolfgang Amadeus Mozart (Salzburg, 27. sijenja 1756. - Be, 5. prosinca 1791.), austrijski skladatelj. Wolfgang Amadeus Mozart je, prema ocjeni mnogih, jedan od najgenijalnijih skladatelja u povijesti glazbe. Mozart je bio udo od djeteta, djeak koji je prije poznavao note nego slova i koji je ve s tri godine poeo skladati jednostavne pjesmice, a s pet odravati koncerte. Bilo bi pogreno vjerovati da se mladi Mozart nije igrao. Dapae, cijeloga ivota bio je djetinjasto razigran, ali je njegova glazbena nadarenost odmalena bila iznimna. U predkolskoj dobi napisao je niz skladbi koje su sauvane zahvaljujui njegovu ocu Leopoldu Mozartu, salzburkom kapelniku i skladatelju. Sa sedam godina Amadeus odrava senzacionalne klavirske koncerte irom Europe.
Hrvatsko glumite
asopis Hrvatskog drutva dramskih umjetnika. Atraktivan i impresivan prikaz stanja i zbivanja u hrvatskom glumitu od poetka izlaenja, s kraja devedesetih godina prolog stoljea.
Bobiev Vjesnik
Poeli smo obradu jo jednih industrijskih varadinskih novina. Ovaj put je to "Bobiev vjesnik" koji je izlazio u "uspjeno pretvorbeno ugaenoj" varadinskoj tvornici.
NOVELA FILM
Digitalizirali smo asopis iz pedesetih godina dvadesetog stoljea koji se bavio filmom i filmskom industrijom koji je pun zanimljivih informacija o filmovima, zvijezdama i dogaanjima oko filma.
FILMSKI VJESNIK
Digitalizirali smo nekoliko asopisa iz pedesetih godina vezanih uz kulturu i filmsku industriju. Meu njima je i Filmski vjesnik.
NARODNI LIST
Rane poslijeratne novine izdavane u Zagrebu od 1945. - 1950. Digitalizirali smo godin 1946. Trai se ostatak....
NOVA HRATSKA
Novine su izlazile u Zagrebu od 1941. - 1944. godine. Digitaliziramo 1943. godinu. Trae se i ostala godita kao i sponzori :)
ILUSTRIRANI VJESNIK
Novine su izlazile od 1945. do 1948. i bavile su se uglavnom "svjetovnim" sadrajima. Digitalizirali smo godinu 1946. Trai se ostatak. I sponzori, naravno :)
Nove varadinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varadinske novine u sustavu. Izlazile su u Varadinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Novosti
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Metlib
Za korištenje aplikacije morate biti član knjižnice. U knjižnici morate prijaviti svoju e-mail adresu.
Izjava o pristupačnosti