Banner
Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
Svjetski dan kulturnih različitosti, dijaloga i razvoja - 21.svibnja
Svjetski dan kulturnih različitosti, dijaloga i razvoja obilježava se 21. svibnja svake godine. Veoma često su najnedostupnije i najefikasnije ideje veoma jednostavne: učiniti naš svijet boljim, prijateljskijim i sigurnijim mjestom putem dijaloga i većeg razumijevanja među narodima i kulturama jedna je od njih - izjavio je glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis povodom Svjetskog dana kulturnih različitosti, dijaloga i razvoja.
clanak

SPUŽVA VENERINA KOTARICA (KOŠARICA)


Pročitajte crticu o spužvi Venerina košarica uz časopisa Priroda iz 1963. godine. Iako je člančić jako kratak, dali smo se malo istraživanja i saznali neke zanimljivosti o dotičnoj spužvi. Poznata je po tome da u tijeku njezina rasta, par račića koji su u fazi razmnožavanja, u spužvi pronalazi "utočište", međutim kako spužva raste, račići ostaju zarobljeni. Ova neobična simbioza postala je simbol ljubavi, pa se tako u Japanu mladencima na dan vjenčanja daruje ova spužva kao simbol ljubavi. Više o ovoj spužvi možete pronaći i ovdje (članak na eng. jeziku).

clanak
DRVO KOKA-KOLA
DRVO KOKA-KOLA "Nema slobodnog mjesta na raskrsnicama cesta, željeznica, na aerodromima, između stotina i tisuća plakata, oglasa i objava, gdje vas širom Sjeverne i Centralne Amerike a poslije rata Južne Amerike i zapadne Europe pozivaju upadljivi plakati i slike, na kojima osim drugih duhovitih i manje duhovitih napisa bijelim slovima a crvenom krugu piše »Pijte koka-kolu!« Što je to koka-kola?"
Autor0000010152
FULVIO TOMIZZA
Fulvio Tomizza (Juricani kod Umaga, Hrvatska 26. siječnja 1935. – Trst (tal. Trieste), 21. svibnja 1999.), talijanski književnik, rođen u Hrvatskoj, koji je uvijek isticao svoje istarsko podrijetlo. Pokopan je u rodnoj župi Materadi. U drugom poraću otac odlučuje s obitelji napustiti zemlju i otići u Italiju. Tomizza duboko proživljava iskustvo iskorjenjivanja, osjećaj podijeljenosti između "novog" i "starog" svijeta. Ponovno pokušava živjeti u tadašnjoj Jugoslaviji. Opisujući rodnu Istru u svojim djelima Tomizza je uvijek zagovarao potrebu suživota i snošljivosti jednih prema drugima. Mirio je razne etničke i ljudske različitosti. Materada (1960.) je Tomizzin književni prvijenac. Iako u njoj opisuje mučno iskustvo egzodusa, ona je i topla priča i dnevnik sjećanja onih koji su otišli. Romanom Bolji život (1977.) predstavio se kao povjesničar svog kraja. Mnogi ovo djelo smatraju njegovim najboljim uratkom.
Autor0000000151
SPIRIDON (ŠPIRO) BRUSINA
Spiridon Brusina (11.12.1845., Zadar - 21.05.1908.,Zagreb), hrvatski zoolog. Nakon završene gimnazije u Zadru Špiro je četiri semestra studirao prirodopis na Filozofskom fakultetu Bečkog sveučilišta (1865—1867). Već tu je pokazao svoju vrlo izrazitu sklonost muzejskom radu, pa mu je čuveni upravitelj dvorskoga mineraloškog kabineta M. Hoernes ponudio mjesto pomoćnika. Mjesto je, međutim, bilo s početka neplaćeno, a Brusini je stigla vijest da mu je umro otac, i on se 1867. vratio u Zadar gdje je prihvatio mjesto suplenta na gimnaziji. Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti upravo je bila raspisala natječaj za pristava, tj. za kustosa u prirodoslovnom odjelu zagrebačkoga Narodnog muzeja kojim je tada upravljala. Ubrzo je uspio odvojiti Zoološki odsjek od Odsjeka za mineralogiju i geologiju (1870), a 1875. preuzeo je prof. Jiruš botaničku zbirku za Botaničko-fiziološki zavod. Zatim je Zoološki odsjek prerastao 1876. u Hrvatski narodni zoološki muzej, i Brusina mu je od tada do svoga umirovljenja (1901) upravitelj.

DIGITALIZIRANA GRAĐA:
Sisavci jadranskoga mora
Bibliografija
Die Neritodonta Dalmatiens und Slavoniens...
Ornitoložke bilježke za hrvatsku faunu
Anomalien der ornis croatica
Autor0000001435
ANTO GARDAŠ
Anto Gardaš (21.05.1938., Agići- 10.06.2004. Osijek),književnik. Anto Gardaš rođen je u selu Agići nedaleko Dervente u Bosni i Hercegovini. Nedugo poslije završetka Drugog svjetskog rata, 1947. godine, Anto je s obitelji doselio u Velimirovac nedaleko Našica. Školovanje ga je zatim odnijelo u Zagreb, gdje je 1968. godine diplomirao na Pravnom fakultetu. Iste je godine u osječkim novinama „Mala štampa“ objavio i prvu pjesmu za djecu.Njegovi haiku radovi nagrađeni su u Japanu. Gardaševa djela prevedena su na mnoge jezike, a on sam primio je brojne nagrade. Bio je i predsjednik Društva hrvatskih književnika – odnosno njegovog slavonsko-baranjskog ogranka. Najpopularniji Gardašev roman, „Duh u močvari“, radnjom je smješten u Kopački rit.
Autor0000010858
FRAN KUŠAN
Fran Kušan dr.sc. (18.10.1902., Sarajevo - 21.05.1972., Zagreb),hrvatski botaničar i sveučilišni profesor. G. 1928. stekao je doktorat iz botanike tezom ˝Predradnje za floru lišajeva Hrvatske˝, a 1929. je diplomirao, položio državni ispit i dobio je mjesto stalnog asistenta . Život je posvetio predanom znanstvenom, pedagogijskom i stručno-popularizacijskom radu iz različitih botaničkih područja te prirodozaštitarske problematike. Svojom je djelatnošću postigao vrlo zapažene rezultate i priznanje u domaćim i stranim znanstvenim krugovima i široj javnosti. Raznolikost tematike Kušanovih plodonosnih 40-godišnjih istraživanja dobro se uočava iz oko 130-ak njegovih objavljenih radova. Dojmljivom opširnošću i sadržajnošću se ističu: do danas nedostignuta lihenoloska djela o lišajskoj flori Hrvatske i susjednih zemalja (1953. ), knjige o ljekovitim biljkama, o jestivom i ostalom korisnom bilju (1938., 1947., 1956. ), a od biljno-zemljopisnih studija one o biljnom pokrivaču Kamešnice, Biokova (1969. ) i o florogenezi Dinarida.
Nove varaždinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varaždinske novine u sustavu. Izlazile su u Varaždinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** časopis 1926-1938. Zahvaljujući Gradskoj knjižnici "Metel Ožegović" iz Varaždina dobili smo mogućnost digitaliziranja časopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previše politike pruža lijep uvid u život i događanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadržaja omogućeno je fulltext pretraživanje i 3D pregled. Digitalizirati ćemo ga tempom kojim ćemo stići pored redovitog posla. Poželjni sponzori . Biti će brže gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.