Banner
Gradska knjinica i itaonica "Metel Oegovi" Varadin

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
Meunarodni dan prevoditelja - 30.09.1991.
Odrava se svake godine 30. rujna i to od 1991. godine i to da bi se potakla solidarnost meu prevoditeljskim zajednicama u cijelome svijetu i kako bi se promoviralo samo prevoenje ne samo kao zanimanje ve i kao vjetina. Inae, 30. rujna slavi se u spomen sv. Jeronima, prevoditelja Biblije i zatitnika svih prevoditelja.
clanak
O BISERU KOKOSOVOG ORAHA
Svima su vjerojatno poznati biseri koji se prirodno ili umjetno uzgajaju u koljkama, no jeste li znali da biser moe nastati i u kokosovom orahu? To je jedan od najrjeih bisera na svijetu, a moe se pronai u 1 od milijun kokosa! Vie o ovoj temi prouite na sljedeem linku (na engleskom jeziku):
http://waynesword.palomar.edu/ww0601b.htm
Autor0000012177
BRANIMIR LIVADI
Branimir Livadi (Samobor, 30. rujna 1871. - Zagreb, 1949.), hrvatski knjievnik. Poslije gimnazije studira filozofiju u Zagrebu, te doktorira u Beu 1895. Radio je kao srednjokolski profesor u Zagrebu, Varadinu, Senju i Karlovcu. Od 1920. je ravnatelj Drame HNK Od 1907-1919. ureuje Savremenik, sredinji knjievni asopis toga doba u Hrvatskoj, a 1928-1929. Hrvatsku reviju. Savremenik preuzima u jeku sukoba starih i mladih. Premda ga po pitanjima angairanosti knjievnosti, slobode umjetnikog stvaranja i larpurlartizma svakako treba uvrstiti u mlade, oko Savremenika je uspio okupiti sve poznatije pisce, bez obzira na njihovu kulturnu orijentaciju i politiku pripadnost. Pisao je pjesme, novele i kritike. Prozna djela su mu nadahnuta modernizmom. U uspjelijim novelama u pravilu dominira intimna tematika ljubavi i seksualnosti. U svojim se programskim lancima bavio pitanjem doivljaja umjetnosti kao estetskog fenomena, no bez odreenijeg sustava i teorijske podloge. Vanija su mu djela zbirka Novele (1910.), Legenda o Amisu i Amilu (1913.), te putopis Do Buenos Airesa (1937.). Livadi je jedan od najradikalnijih modernista i u proznom i u kritikom djelu.
Autor0000001246
TRUMAN CAPOTE
Truman Capote (30.09.1924.,Louisiana, New Orleans - 25.08.1984., Los Angeles), ameriki pisac. Roen u New Orleansu. Jedan je od najveih amerikih pisaca dvadesetoga stoljea. Pisao je kratke prie, putopise, reportae, drame, filmske scenarije, romane i novele. Dva puta dobiva prestinu nagradu O Henry. Bio je lan Nacionalnog instituta za knjievnost i umjetnost. Skovao je termin dokumentarni roman. Objavljena djela: Drugi glasovi, druge sobe (1948.), Drvo noi, Boina uspomena, Posjetilac na Dan zahvalnosti, Jedan Boi, Lokalna boja, Grof u svojoj domeni, Muze se uju, Harfa od trave, Kua od cvijea, Ubij avla, Nevini, Doruak kod Tiffanyja, Hladnokrvno ubojstvo, Muzika za kameleone.
Hrvatsko glumite
asopis Hrvatskog drutva dramskih umjetnika. Atraktivan i impresivan prikaz stanja i zbivanja u hrvatskom glumitu od poetka izlaenja, s kraja devedesetih godina prolog stoljea.
Bobiev Vjesnik
Poeli smo obradu jo jednih industrijskih varadinskih novina. Ovaj put je to "Bobiev vjesnik" koji je izlazio u "uspjeno pretvorbeno ugaenoj" varadinskoj tvornici.
NOVELA FILM
Digitalizirali smo asopis iz pedesetih godina dvadesetog stoljea koji se bavio filmom i filmskom industrijom koji je pun zanimljivih informacija o filmovima, zvijezdama i dogaanjima oko filma.
FILMSKI VJESNIK
Digitalizirali smo nekoliko asopisa iz pedesetih godina vezanih uz kulturu i filmsku industriju. Meu njima je i Filmski vjesnik.
NARODNI LIST
Rane poslijeratne novine izdavane u Zagrebu od 1945. - 1950. Digitalizirali smo godin 1946. Trai se ostatak....
NOVA HRATSKA
Novine su izlazile u Zagrebu od 1941. - 1944. godine. Digitaliziramo 1943. godinu. Trae se i ostala godita kao i sponzori :)
ILUSTRIRANI VJESNIK
Novine su izlazile od 1945. do 1948. i bavile su se uglavnom "svjetovnim" sadrajima. Digitalizirali smo godinu 1946. Trai se ostatak. I sponzori, naravno :)
Nove varadinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varadinske novine u sustavu. Izlazile su u Varadinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.