Banner
Knjižnica Metel Ožegović - Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM
Nakon što su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava, u rezoluciji od 5. ožujka 1993., pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj oko 510.000 ljudi ili 11 posto stanovništva ima neki oblik invaliditeta. Hrvatska javnost još nije potpuno prihvatila stajalište da osobe s invaliditetom nisu osobe s posebnim potrebama jer su potrebe za obrazovanjem, radom ili neovisnim životom zajedničke svim ljudima.
clanak
ŠEĆER OD BAKTERIJA
Danas je poznata činjenica da bakterija E.Coli može pretvarati biljni šećer u biodizel, no jeste li znali da je već 1920. godine G. Bertrand otkrio slučajnom pogreškom u proizvodnji vina, da uz pomoć bakterije može proizvesti šećer.
Autor0000011042
OZZY OSBOURNE
John Michael "Ozzy" Osbourne (Aston, Birmingham, 3. prosinca 1948.) je engleski pjevač. Mnogi obožavatelji ga nazivaju "Godfather of Heavy Metal". Osbourneova glazbena karijera se proteže kroz četiri desetljeća. Osbourne je bio pjevač pionirske heavy metal grupe Black Sabbath i dobitnik multi-platinum nagrade kroz solo karijeru. Od 2002. do 2005. se prikazivao reality showa The Osbournes. Nadimak mu je Princ tame (engl. Prince of Darkness).
Autor0000011976
GWENDOLYN BROOKS
Gwendolyn Brooks (Topeka, 7. lipanj 1917.- Chicago, 3. prosinac 2000.), američka pjesnikinja i esejistica. Gwendolyn Brooks provela je veći dio života u Chicagu, gdje je diplomirala književnost te radila kao sveučilišna profesorica. Prvu zbirku Ulica u Bronzevilleu objavila je 1945. godine; u njoj najavljuje svoje životno književno zanimanje – rasni angažman bez militantnih usklika tipičnih za mlade; ona pjeva o američkim crncima u potrazi za srećom i ljudskim dostojanstvom navodeći svoje sunarodnjake da razviju vlastiti osjećaj identiteta, kulture, vrijednosti i društveni senzibilitet u smislu osjećaja pripadnosti suvremenoj američkoj civilizaciji. Brooksova piše i o ženama usmjerujući, kasnije, svoje pjesništvo feminističkom pokretu crnkinja. Prema njenim shvaćanjima, žene se razlikuju od muškaraca prema onomu što osjećaju i misle, te prema načinu na koji promatraju svijet. Osim ženskoga senzibiliteta, njeno je djelo važno kao govor demokratske autorice i borbene aktivistkinje u traženju ljudskih prava za sve ljude. Godine 1950. godine postala je prva crnkinja koja je dobila Pulitzerovu nagradu. Umrla je u Chicagu 2000. godine.
SVIJET
** SVIJET ** časopis 1926-1938. Zahvaljujući Gradskoj knjižnici "Metel Ožegović" iz Varaždina dobili smo mogućnost digitaliziranja časopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previše politike pruža lijep uvid u život i događanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadržaja omogućeno je fulltext pretraživanje i 3D pregled. Digitalizirati ćemo ga tempom kojim ćemo stići pored redovitog posla. Poželjni sponzori . Biti će brže gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.