Banner
Knjižnica Metel Ožegović - Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
REFERENDUM O EU
Referendum u Hrvatskoj na kojem se građani izjašnjavaju o tomu žele li da njihova zemlja uđe u članstvo Europske unije je 35. referendum u povijesti Europske unije i prvi referendum u Hrvatskoj uopće od samostalnosti i njezinog međunarodnog priznanja.
clanak
Sv. Vinko – Vincekovo
Na današnji dan slavi se Sv. Vinko, ili Vincekovo. Svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog truda, uputit će se za Vincekovo u gorice, svome vinogradu. Sveti Vinko jedan je od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti. Pa dakle, bez obzira na studen, dubok snijeg ili katkad i raskvašenu zemlju, mora se doći do trsa, tu će gazda ritualno odrezati uglavnom tri grančice s tri pupa, koje će potom staviti negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina.
clanak
NEŠTO O SUNCU
Koliko je veliko Sunce, kolika mu je temperatura, sila teža, masa u odnosu na Zemlju i slično, pročitajte u članku.

Autor0000005167
GEORGE GORDON BYRON
George Gordon Noël Byron (London, 22. siječnja 1788. - Mesolóngi, Grčka, 19. travnja 1824.), engleski književnik, liričar, epičar, satiričar, prvak engl. romantizma (Putovanje Childea Harolda). Lord, raskinuo s engl. društvom, putovao Europom, borio se za oslobođenje Grčke. George Gordon Noel Byron (London, 22. siječnja 1788. - Mesolongi, Grčka, 19. travnja 1824.), engleski pjesnik. Mladić Byron od 1801. do 1805. godine školovao se u Harrowu. Tu se zaljubio u nećakinju Margaret Parker, a zatim u Mary Anne Chaworth. Zar mislite da bih ja ikada mogla išta osjećati prema tom šepavom dječaku, izjavila je ona jedne večeri svojoj dadilji. Te njezine riječi, koje je Byron iz prikrajka čuo, ostavile su dubok trag u njegovoj psihi. Desetak godina kasnije na Ženevskom jezeru Byron u pjesmi San (The Dream) govori o toj svojoj ranoj ljubavi. Godinu dana prije završetka školovanja Byron objavljuje zbirku Sati dokolice (Hours of Idleness), prepravljenu verziju mladenačke zbirke Juvenile Poems. Byronu je tada 18 godina. Zbirku je potpisao pseudonimom Maloljetnik (A Minor).
Autor0000011482
KOBO ABE
Kobo Abe (pseudonim japanskog pisca Kimifusa Abe (7.3.1924. – 22.1.1993). Poznat je prije svega po svojim dramama i romanima koji imaju dodirnih točaka sa znanstvenom fantastikom. Često ga se uspoređuje s Kafkom i Albertom Moraviom. Prvi književni rad bila je pjesma „Pjesme nepoznatog pjesnika“ (Mumei Shishu), 1947. 1948. godine objavio je svoj prvi roman „Znak na kraju ulice“ (Owarishi michi no shirube ni). U tom periodu Abe je počeo eksperimentirati s raznim radikalnim socijalnim i umjetničkim teorijama. Pridružio se maloj literarno-umjetničkoj-filozofskoj grupi nazvanoj „Udruženje noći“ (Yoru no kai) a ubrzo zatim pristupa i japanskoj komunističkoj partiji (kao i većina japanske inteligencije tog doba). Počinje eksperimentirati s marksizmom i surealizmom. Radovi iz tog perioda nisu prevedeni, ali se utjecaj tih razmišljanja vidi u većini njegovih crnohumornih radova u kasnijem periodu. U inostranstvu je postao poznat nakon objavljivanja romana „Žena među dinama“ (Suna no onna) 1962. godine. Tijekom šezdesetih, u suradnji s japanskim režiserom Hiroshi Teshigaharom radio je na adaptacijama svojih romana za film. Nagrade 1951. Akutagawa Prize - The Crime of S. Karuma 1962. Yomiuri Prize - Woman in the Dunes 1967. Tanizaki Prize - Friends
SVIJET
** SVIJET ** časopis 1926-1938. Zahvaljujući Gradskoj knjižnici "Metel Ožegović" iz Varaždina dobili smo mogućnost digitaliziranja časopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previše politike pruža lijep uvid u život i događanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadržaja omogućeno je fulltext pretraživanje i 3D pregled. Digitalizirati ćemo ga tempom kojim ćemo stići pored redovitog posla. Poželjni sponzori . Biti će brže gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.