Banner
Gradska knjinica i itaonica "Metel Oegovi" Varadin

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
Spomen dan irila i Metoda - 05.07.863.
Sveti iril i Sveti Metod su kranski sveci, a spomendan im je na dananji dan jer su 5. srpnja 863. poeli iriti kranstvo po Velikomoravskoj kneevini. Braa iril i Metod roena su u Solunu koji je u to vrijeme bio okruen Slavenima. Po nalogu bizantskog cara Mihajla angairani su za misiju kod Slavena. Naime, moravski knez Rastislav zatraio je od Mihajla sveenike koji e propovijedati kransku vjeru na slavenskom jeziku. iril je sastavio prvo slavensko pismo glagoljicu i na jezik makedonskih Slavena iz okolice Soluna s Metodom preveo najnunije crkvene knjige. Tako su stvorili prvi slavenski knjievni jezik i postavili temelje slavenskoj knjievnosti.
clanak
PARNI AUTOMOBIL I ELEKTROMOBIL
"U nauno-istraivalakom automobilnom i automotornom institutu u Moskvi konstruiran je parni automobil. Napredak u gradnji strojeva omoguio je konstrukciju laganog i pouzdanog kotla i brze parne maine, podesne za pogon automobila. Parni automobil tek je za 20% tei od odgovarajueg automobila s motorom, ali zato u mnogom pogledu ovome nadmoan."
clanak
Sionon, nova vrsta sladora
Poznato je, da svi pacijenti ne mogu podnijeti saharin i dulcin. Zbog toga se tragalo za novim sredstvima, koja bi mogla naknaditi slador (eer). Jedna od prihvatljivih zamjena je sionon, o kojem vie moete proitati u lanku.
Autor0000000817
TIN UJEVI
Tin Ujevi (Vrgorac, 5. srpnja 1891. - Zagreb, 12. studenog 1955.), hrvatski pjesnik. Njegov otac, Ivan Ujevi, bio je uitelj rodom iz Krivodola u Imotskoj krajini, dok mu je majka Braanka, iz mjesta Milne. Tin je roen kao jedno od petero djece od kojih su dvoje umrli jo u djetinjstvu.Tin se od svog dolaska u Zagreb i druenja s mentorom i Rabbiem Antunom Gustavom Matoem te suvremenicima Kreom Kovaiem, Ljubom Wiesnerom i dr. isticao kao gorljivi prava, zalaui se za neovisnost Hrvatske i slom Austro-Ugarske Monarhije. Razoaran politikom unitarnoga jugoslavenstva i proitavi velikosrpske pretenzije proivljava katarzu i zauvijek odustaje od politikih ambicija, predavi se do kraja knjievnosti i posebice poeziji. O svom rastanku sa idejom jugoslavenskog jedinstva najbolje je napisao u svojoj pjesmi u prozi Drugovima: Mi smo imali da budemo jedna vojska. Ali srca su naa, o drugovi, bila podvojena: vi ste traili korist, a ja samo ljepotu.
Autor0000012198
JEAN COCTEAU
Jean Maurice Eugne Clment Cocteau (Maisons-Laffitte, 5. srpnja 1889. - 11. listopada 1963.), francuski pjesnik, romanopisac, dramatiar, dizajner, boksaki trener i filma. Rodio se u mjestu Maisons-Laffitte, malom gradu kraj Pariza, od oca Georgesa i majke Eugnie. Njegova obitelj bila je ugledna u parikim krugovima. Bio je cijenjen lan zajednice avangardnih umjetnika na Montparnasseu, posebice jer je vodio boemski ivot. U svojim ranim dvadesetim godinama, bio je jako produktivan. Snimio je 6 filmova nadrealistikog ugoaja. Ti filmovi kasnije su utjecali na filmski anr poznat kao Francuski novi val. Pisao je djela i za Edith Piaf, s kojom je bio i veliki prijatelj. Njegova najpoznatija knjiga, Les enfantes terribles, napisana je u jednom tjednu. Bio je biseksualac. Imao je nekoliko prolaznih veza s enama. Djece nije imao, iako je kasnije jednog djeaka posvojio. Navodno je, od 1918. do svoje smrti 1963., bio Veliki majstor Sionskog priorija.
Autor0000013065
JOSIP TABAK
Roen 1. III. 1912. u Sarajevu. Studij urnalistike, romanistike i germanistike pohaao u Pragu, Parizu, Madridu i Zagrebu. Radio kao novinar i prevoditelj. Poslije zatvora 1947. godine zaposlio se kao istovarni radnik, jer je ostao bez namjetenja. Od 1950. radi kao pomoni urednik za zapadnoeuropsku knjievnost u izdavakom poduzeu Novo pokolenje, a zatim u Mladosti. Radi i kao lektor u slobodnoj profesiji, a bavi se i novinarstvom. Objavljuje eseje i lanke o jeziku i prevoenju. Priredio je izbor panjolskih pripovjedaa 20. stoljea: panjolske pripovijetke, Zagreb, 1951.; Objavio je oko sedamdeset prijevoda iz stranih knjievnosti, ponajvie iberske i skandinavske. Nagraivan u inozemstvu za prevodilaku djelatnost.
NOVELA FILM
Digitalizirali smo asopis iz pedesetih godina dvadesetog stoljea koji se bavio filmom i filmskom industrijom koji je pun zanimljivih informacija o filmovima, zvijezdama i dogaanjima oko filma.
FILMSKI VJESNIK
Digitalizirali smo nekoliko asopisa iz pedesetih godina vezanih uz kulturu i filmsku industriju. Meu njima je i Filmski vjesnik.
NARODNI LIST
Rane poslijeratne novine izdavane u Zagrebu od 1945. - 1950. Digitalizirali smo godin 1946. Trai se ostatak....
NOVA HRATSKA
Novine su izlazile u Zagrebu od 1941. - 1944. godine. Digitaliziramo 1943. godinu. Trae se i ostala godita kao i sponzori :)
ILUSTRIRANI VJESNIK
Novine su izlazile od 1945. do 1948. i bavile su se uglavnom "svjetovnim" sadrajima. Digitalizirali smo godinu 1946. Trai se ostatak. I sponzori, naravno :)
Nove varadinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varadinske novine u sustavu. Izlazile su u Varadinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.