Banner
Knjižnica Metel Ožegović - Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
SVJETSKI DAN ZAGRLJAJA
Danas se obilježava Svjetski dan zagrljaja. Psiholozi tvrde da su zagrljaji iznimno važni za čovjekov emocionalni život te da bismo se trebali svakodnevno grliti. Kevin Zaborney zaslužan je za stvaranje jedinstvenog blagdana 1986. Datum 21. siječnja izabran je jer označava polovište između Božića i Valentinova,a za to vrijeme smatra se da kod ljudi predstavlja emocionalni minimum. Dan je stvoren zato jer je Zaborney osjećao kao je Amerikancima neugodno pokazati svoje osjećaje u javnosti i nadao se da će nacionalni dan zagrljaja to promijeniti.
clanak
OGROMNI BILINSKI PLODOVI
"Najrazličitijim i najvećim te najčudnovatijim voćem odlikuje se Indija. Nekoja od tih drveća veličinom svojih plodova upravo zapanjuju. Plodovi su često tako veliki, da ih i poput ruke debele grane ne mogu da nose, pak nije čudno, da ih nalazimo samo na stablu ili na najdonjim te najdebljim granama." O kojem se to voću radi, pročitajte u članku.
Autor0000011107
PLACIDO DOMINGO
José Plácido Domingo Embil (Madrid, 21. siječnja 1941.) je španjolski operni tenor. Jedan je od najpoznatijih tenora i najmarljivijih glazbenika svog vremena. Poznat je po svom jedinstvenom, dramatičnom glasu s rasponom od više od četiri pune oktave. Sa 130 opernih uloga u svom repertoaru, Domingo je pjevao u više uloga nego ijedan drugi tenor u povijesti. Također je slavan zbog svog prirodnog talenta za glumu, te svoje široko glazbeno znanje. Pored pjevanja, još je i dirigent, te služi kao glavni urednik Washingtonske narodne opere i Los Angeleske opere.
Autor0000005151
GEORGE ORWELL
Eric Arthur Blair (Motihari, Bengal, 25. lipnja 1903. – London, 21. siječnja 1950.), poznatiji pod pseudonimom George Orwell, bio je engleski pisac i novinar. Najpoznatiji je po alegorijskom političkom romanu Životinjska farma i antiutopijskom romanu 1984. Potonji, koji opisuje futurističko totalitarno društvo, doveo je do upotrebe pridjeve ˝orvelijanski˝ za opis mehanizma kontrole misli od strane države. Orwellova književna i politička karijera bila je u raskolu između njegove želje za većom jednakosti i društvenom pravdom i njegovog nesigurnog stava prema klasi u koju je i sam pripadao – srednjoj klasi. "Ne možete izgubiti ništa osim svojih h-ova" jednom je rekao, rugajući se tabuima o izgovoru riječi srednje klase. U Hrvatskoj su izašla Orwellova izabrana djela u 6 svezaka.
SVIJET
** SVIJET ** časopis 1926-1938. Zahvaljujući Gradskoj knjižnici "Metel Ožegović" iz Varaždina dobili smo mogućnost digitaliziranja časopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previše politike pruža lijep uvid u život i događanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadržaja omogućeno je fulltext pretraživanje i 3D pregled. Digitalizirati ćemo ga tempom kojim ćemo stići pored redovitog posla. Poželjni sponzori . Biti će brže gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.