Banner
Gradska knjinica i itaonica "Metel Oegovi" Varadin

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
Svjetski dan pjeaka 06. listopada
Svjetski dan pjeaka, 6. listopada, u Hrvatskoj se obiljeava humanitarnom akcijom Volim hodanje, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH.Redovito hodanje u pravilnom poloaju tijela tijekom 30 minuta povoljno utjee na cjelokupno zdravlje i posebno pridonosi kvaliteti ivota. Dokazano smanjuje rizik od sranih oboljenja i sranog udara, sniava krvni tlak, smanjuje visoki kolesterol, masnoe i poboljava stanje lipida u krvi, smanjuje rizik od raka debelog crijeva i dijabetesa te brojnih drugih bolesti.
Gaj Gustav: Studija o supernormalnim fenomenima telepatije i levitacije 1900 Zagreb Tisak Dionike tiskare, 1900. -
"Mogue, da e se mnogom itatelju initi moja izvadjanja fantastinim, jer e biti osvjedoen, da injenice na kojima ih utemeljujem ne samo da nisu egzaktno dokazane, ve usuprot, da su prema istraenim prirodnim zakonima nemogue."clanak
Jezero od asfalta
Jeste li znali da je ve Kolumbo koristio asfalt iz jednog jezera na Trinidadu , koji je inae "otkriven" 1595. godine, a poeo se koristiti za pokrivanje cest tek 1902. godine?
Autor0000010921
BETTE DAVIS
Bette Davis (punim imenom Ruth Elizabeth Davis, Lowell, Massachusetts, SAD, 5. travnja 1908. Neuilly-sur-Seine, Francuska, 6. listopada 1989.) bila je amerika filmska, kazalina i televizijska glumica. Poznata po sklonosti ka prihvaanju antipatinih uloga, bila je vrlo cijenjena za svoje izvedbe u raznim anrovima; od kriminalistikih melodrama, preko povijesnih filmova do povremenih izleta u komedije, no najpoznatija je po ulogama u romantinim dramama. Bette Davis je bila prva ena predsjednica Amerike filmske akademije (AMPAS), prva glumica s 10 nominacija za Oscara i prva ena kojoj je dodijeljena nagrada za ivotno djelo Amerikog filmskog instituta.
Autor0000013257
CHARLES LE CORBUSIER
Le Corbusier, pravim imenom Charles-douard Jeanneret-Gris (La Chaux-de-Fonds, 6. listopada 1887. - Roquebrune-Cap-Martin kraj Nice, 27. kolovoza 1965.), francuski arhitekt vicarskog porijekla. Zauzima istaknuto mjesto u modernoj umjetnosti kao arhitekt, slikar i pisac koji je presudno utjecao na suvremenu svjetsku arhitekturu. Primjenom novih materijala, poput armiranog betona, stakla i eljeza, te novih graevnih metoda, u arhitekturi je radikalno prekinuo s tradicionalnim graevnim formama. Le Corbusier postaje poznat prvonagraenim natjeajnim projektom za palau Lige naroda u Genevi 1927. godine. Nakon 1945. godine koncentrira se na stambenu problematiku, u skladu sa suvremenim postulatima kolektivnog stanovanja. Od 1947. do 1951. godine gradi takozvani "Sunani grad" u Marseillesu, stambeni blok za 3.600 stanovnika, koji je postao uzorom za mnoga slina rjeenja. Njegovo, vjerojatno, najpoznatije djelo je vila Savoye.
Hrvatsko glumite
asopis Hrvatskog drutva dramskih umjetnika. Atraktivan i impresivan prikaz stanja i zbivanja u hrvatskom glumitu od poetka izlaenja, s kraja devedesetih godina prolog stoljea.
Bobiev Vjesnik
Poeli smo obradu jo jednih industrijskih varadinskih novina. Ovaj put je to "Bobiev vjesnik" koji je izlazio u "uspjeno pretvorbeno ugaenoj" varadinskoj tvornici.
NOVELA FILM
Digitalizirali smo asopis iz pedesetih godina dvadesetog stoljea koji se bavio filmom i filmskom industrijom koji je pun zanimljivih informacija o filmovima, zvijezdama i dogaanjima oko filma.
FILMSKI VJESNIK
Digitalizirali smo nekoliko asopisa iz pedesetih godina vezanih uz kulturu i filmsku industriju. Meu njima je i Filmski vjesnik.
NARODNI LIST
Rane poslijeratne novine izdavane u Zagrebu od 1945. - 1950. Digitalizirali smo godin 1946. Trai se ostatak....
NOVA HRATSKA
Novine su izlazile u Zagrebu od 1941. - 1944. godine. Digitaliziramo 1943. godinu. Trae se i ostala godita kao i sponzori :)
ILUSTRIRANI VJESNIK
Novine su izlazile od 1945. do 1948. i bavile su se uglavnom "svjetovnim" sadrajima. Digitalizirali smo godinu 1946. Trai se ostatak. I sponzori, naravno :)
Nove varadinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varadinske novine u sustavu. Izlazile su u Varadinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.