Banner
Gradska knjinica i itaonica "Metel Oegovi" Varadin

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
Meunarodni dan raunalne sigurnosti
Kod rada s raunalima, Internetom ili bilo kojim drugim elektronikim ureajem vano je u obzir uzeti sigurnost. Stoga iskoristite dananji meunarodni dan raunalne sigurnosti za provjeru i eventualnu izmjenu svojih lozinka kako bi vai osobni podaci i cijeli sustav ostali zatieni.
clanak
Telefon koji sam biljei govor
Proitajte kako je nastala pretea moderne telefonske sekretarice, iz 1918. godine.


Autor0000000616
OSCAR WILDE
Oscar Fingal OFlahertie Wills Wilde (Dublin, 16. listopada 1854. - Pariz, 30. sijenja 1900.) bio je irski pisac poznat po otroumnim i duhovitim dosjetkama te homoseksualnoj aferi zbog koje je zavrio u zatvoru. Oscar Wilde roen je 16. listopada 1854. godine u Dublinu u Irskoj, dvije godine nakon brata Wiliama. 1890. godine objavio je svoje najuvenije djelo, roman Slika Doriana Graya. U to je vrijeme Wilde doivio najveu slavu. No, u ljeto 1891. godine upoznaje lorda Alfreda Douglasa, u kojeg se zaljubljuje. U to vrijeme postaje i alkoholiar, a njegova slava poinje polako blijediti. 1895. godine osuen je na dvije godine prisilnog rada zbog nakaznog ponaanja. Poslije povratka iz zatvora seli se u Pariz, gdje naputen od sviju umire 30. studenog 1900. godine.
Autor0000011966
BILLY IDOL
Billy Idol, roen kao William Michael Albert Broad (Stanmore, Middlesex, 30. studenog 1955.) je engleski glazbenik. Postaje popularan lanstvom u londonskom punk sastavu Generation X. Samostalnu karijeru nastavlja u SAD-u tijekom osamdesetih, postavi jednom od prvih zvijezda glazbene TV postaje MTV. Prvi uradak, EP Don't Stop objavljuje 1981. na kojem su i danas popularne pjesme "Dancing with Myself" te "Mony, Mony". Album prvjenac Billy Idol izdaje 1982. s kojeg su poznate pjesme "Hot in the City" i "White Wedding". Ovim albumom poinje dugogodinju suradnju sa Steveom Stevensom.Dugogodinju stanku (dijelom uzrokovanu ovisnou o drogama) prekida 2001. izdavanjem kompilacije hitova Greatest Hits. Na albumu se nalazi obrada pjesme sastava Simple Minds "Don't You (Forget About Me)", a ponovno poinje suradnja sa Steveom Stevensom.
Autor0000003778
MARIJA JURI ZAGORKA
Marija Juri Zagorka (Negovec kraj Vrbovca, 2. oujka 1873. Zagreb, 30. studenoga 1957.), hrvatska knjievnica i novinarka. Bila je prva profesionalna novinarka i najitanija hrvatska knjievnica. Djelovala i jedno vrijeme ureivala Obzor. Pokrenula je i ureivala enski list, prvi hrvatski asopis za ene, i Hrvaticu. Borila se protiv drutvene diskriminacije, maarizacije i germanizacije te za prava ena. Potpora u knjievnosti i novinarskom radu bio joj je Josip Juraj Strossmayer, koji je nagovara na pisanje romana. Pisala je romane namijenjene iroj publici u kojima ispreplie ljubavne prie s elementima nacionalne povijesti. Neka su njezina prozna djela dramatizirana i ekranizirana.
Autor0000006277
JONATHAN SWIFT
Jonathan Swift (Dublin, 30. studenog 1667. - Dublin, 19. listopada 1745.), irski knjievnik. Nakon kolovanja na Trintiy Collegeu i smrti ujaka koji ga je izdravao od oeve smrti naputa Irsku. Radio je kao tajnik politiara Eilliama Templea i instruktor djevojice Esthere, koja e odigrati znaajnu ulogu u njegovu ivotu i djelu (Stella u "Dnevniku"). Strastveno se zanimao za suvremene dogaaja i sudjelovao u politikom ivotu otrim lancima. Oko 1710. napustio je vigovce i preao u tabor torijevaca. Kao pisac bezobzirnih lanaka u torijevskom asopisu Examiner, za kratko vrijeme postao je najistaknutija linost tadanjeg engleskog novinarstva. Kad vigovci ponovo dolaze na vlast, Swift 1714. odlazi u Dublin u progonstvo. Bez sudjelovanja u javnom ivotu, bez prijatelja proivljava gorke i mrane dane, a uznapredovala je i teka bolest (tumor na mozgu) te je umro u dubokoj apatiji, slijep, gluh i gotovo nijem. Predmet njegove razotkrivajue i razorne poruge nisu odreeni pojedinci, sredine, stalei, dogaaji ve ljudska narav koja se valja u moru gluposti. Djela: "Pinarske ode" "Gulliverova putovanja" "Boj knjiga" "Legion Club" "Razmiljanja o drku metle"
Hrvatsko glumite
asopis Hrvatskog drutva dramskih umjetnika. Atraktivan i impresivan prikaz stanja i zbivanja u hrvatskom glumitu od poetka izlaenja, s kraja devedesetih godina prolog stoljea.
Bobiev Vjesnik
Poeli smo obradu jo jednih industrijskih varadinskih novina. Ovaj put je to "Bobiev vjesnik" koji je izlazio u "uspjeno pretvorbeno ugaenoj" varadinskoj tvornici.
NOVELA FILM
Digitalizirali smo asopis iz pedesetih godina dvadesetog stoljea koji se bavio filmom i filmskom industrijom koji je pun zanimljivih informacija o filmovima, zvijezdama i dogaanjima oko filma.
FILMSKI VJESNIK
Digitalizirali smo nekoliko asopisa iz pedesetih godina vezanih uz kulturu i filmsku industriju. Meu njima je i Filmski vjesnik.
NARODNI LIST
Rane poslijeratne novine izdavane u Zagrebu od 1945. - 1950. Digitalizirali smo godin 1946. Trai se ostatak....
NOVA HRATSKA
Novine su izlazile u Zagrebu od 1941. - 1944. godine. Digitaliziramo 1943. godinu. Trae se i ostala godita kao i sponzori :)
ILUSTRIRANI VJESNIK
Novine su izlazile od 1945. do 1948. i bavile su se uglavnom "svjetovnim" sadrajima. Digitalizirali smo godinu 1946. Trai se ostatak. I sponzori, naravno :)
Nove varadinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varadinske novine u sustavu. Izlazile su u Varadinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.