Banner
Gradska knjinica i itaonica "Metel Oegovi" Varadin

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
SVJETSKI DAN BORBE PROTIV AIDS-A
Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obiljeava se od 1988. godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) prvog dana u mjesecu prosincu s ciljem podizanja svijesti javnosti o toj bolesti, iskazivanja solidarnosti prema oboljelima, utjecanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanja pozornosti na opasnosti koje donosi rizino ponaanje i irenje pandemije HIV-a. Time se svake godine usmjerava panja na taj globalni javnozdravstveni problem.
clanak
Pomlaivanje krumpira
Krumpir kao ostarjela biljka trpi od mnogih bolesti, emu je uglavnom razlog njegovo razmnoavanje gomoljima. Proitajte kakvim su se tehnikama posluili znanstvenici ne bi li uspjeli "pomladiti" krumpir i uiniti ga otpornijim.
Autor0000001638
ZLATKO GALL
Zlatko Gall (1.12. 1954., Split), novinar, komentator, rock kritiar. Povijest umjetnosti i arheologiju diplomirao 1978. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija objavljivao teme s podruja likovnosti, stripa i rocka u omladinskom tisku (Polet, Omladinska iskra, Vidik...i dr.), a od 1979. profesionalni novinar u Slobodnoj Dalmaciji. Do odlaska iz Slobodne Dalmacije 1995. bio urednik kulture, kolumnist i komentator Slobodne i Nedjeljne Dalmacije, objavljujui teme iz podruja likovnih umjetnosti, glazbe, drutvenih fenomena i politike komentare u brojnim listovima (Start, Svijet, Studio, Vjesnik, Nai dani, Polet, Duboks, Rock, VEN, Intervju, Na strip, YU-strip, Mladina...). Tijekom devedesetih bio politiki kolumnista Vjesnika i Vijenca, te stalni kolumnist mjesenika More. Od 1995. do 2001. u Slobodnoj Dalmaciji obavlja posao glazbenog kritiara i komentatora; bio novinar Tjednika, a potom Feral Tribuna. Bio glavni urednik glazbenog mjesenika Feral Music (za koji 1997. dobiva godinju rock nagradu Crni maak). Potpisnik brojnih monografskih tekstova i biljeaka za diskografska izdanja te kataloga likovnih izloaba. Autor glazbenih projekata Prst u more i ovjek od soli za koja je 2005. i 2006. dobio i diskografsku nagradu Porin.
Autor0000000351
SLAVKO KOLAR
Slavko Kolar (Palenik pokraj Garenice, 1. prosinca 1891. - Zagreb, 15. rujna 1963.) hrvatski knjievnik i filmski scenarist U hrvatskoj je knjievnosti bilo relativno malo pisaca koji su u svoja knjievna djela unosili elemente humora i satire kao jednog posebnog vidnog ugla sagledavanja odreenih drutvenih zbivanja. U 19. stoljeu bilo ih je svega nekoliko: Stanko Vraz, Ante Kovai i Silvije Strahimir Kranjevi napisali nekoliko uspjelih satirinih ostvarenja, dok humoristikih elemenata nalazimo povremeno u djelima Janka Jurkovia, Vilima Korajca, Augusta enoe i Josipa Eugena Tomia. I to je sve. Zapravo, sve do pojave Slavka Kolara (1891-1963) i ne moemo govoriti o nekom piscu ije bi cjelokupno knjievno djelo bilo proeto iskljuivo kategorijama humora i satire. A upravo po toj osobini Kolar se u hrvatskoj meunarodnoj knjievnosti izdvaja kao posve originalna literarna pojava: iako se tematika njegovih pripovijedaka u potpunosti uklapa u one najznaajnije tokove hrvatske knjievnosti tridesetih godina kada je primarnu preokupaciju pisaca zaokupila problematika sela ili provincije s naglaenim socijalnim akcentom, Kolar se od ostalih svojih suvremenika razlikuje upravo po tom svom specifinom pristupu toj istoj tematici.
Hrvatsko glumite
asopis Hrvatskog drutva dramskih umjetnika. Atraktivan i impresivan prikaz stanja i zbivanja u hrvatskom glumitu od poetka izlaenja, s kraja devedesetih godina prolog stoljea.
Bobiev Vjesnik
Poeli smo obradu jo jednih industrijskih varadinskih novina. Ovaj put je to "Bobiev vjesnik" koji je izlazio u "uspjeno pretvorbeno ugaenoj" varadinskoj tvornici.
NOVELA FILM
Digitalizirali smo asopis iz pedesetih godina dvadesetog stoljea koji se bavio filmom i filmskom industrijom koji je pun zanimljivih informacija o filmovima, zvijezdama i dogaanjima oko filma.
FILMSKI VJESNIK
Digitalizirali smo nekoliko asopisa iz pedesetih godina vezanih uz kulturu i filmsku industriju. Meu njima je i Filmski vjesnik.
NARODNI LIST
Rane poslijeratne novine izdavane u Zagrebu od 1945. - 1950. Digitalizirali smo godin 1946. Trai se ostatak....
NOVA HRATSKA
Novine su izlazile u Zagrebu od 1941. - 1944. godine. Digitaliziramo 1943. godinu. Trae se i ostala godita kao i sponzori :)
ILUSTRIRANI VJESNIK
Novine su izlazile od 1945. do 1948. i bavile su se uglavnom "svjetovnim" sadrajima. Digitalizirali smo godinu 1946. Trai se ostatak. I sponzori, naravno :)
Nove varadinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varadinske novine u sustavu. Izlazile su u Varadinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.