Banner
Digitalna knjižnica

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
Dan čitanja Tolkiena
Iako je odluka o danu donesena 2002. godine, prvi Dan Čitanja Tolkiena održan je tek 25. ožujka 2003. godine. Razlog tome je što je novinar iz New Yorka postavio upit da li postoji sličan događaj u siječnju 2002. godine, a društvu Tolkiena se toliko svidjela ideja o događaju da su je preuzeli - iako nisu imali vremena da išta pripreme za tekuću godinu pa su događaj odgodili na sljedeću. Društvo je odabralo važan datum iz knjige kao dan za čitanje - 25. ožujak obilježava pad Saurona. Zadnjih godina Društvo Tolkiena osigurava info pakete, bookmarke i postere za škole kako bi i one mogle sudjelovati u obilježavanju ovog dana. Porastom popularnosti filmske trilogije Gospodar prstenova, javlja se i interes za knjigama koje također postaju popularne, dan čitanja Tolkiena postavljen je kako bi se privuklo što više ljudi na čitanje i otkrivanje činjenice da Tolkien predstavlja puno više od samo Gospodara prstenova. Ako ste obožavatelj ovog autora, obilježite i vi ovaj dan čitajući jednu od knjiga (ili gledanjem filmova).
clanak
Dan vafli
Vafli su toliko popularan svjetski fenomen da su im u godini posvećena čak dva dana. Dan vafli započeo se obilježavati u Švedskoj kao Våffeldagen, zapravo kao zabuna između švedskog “vårfrudagen” što znači "Dan naše gospe" koji pada na isti datum. Dan s povijesnog gledišta označava početak proljeća i slavi se jedenjem vafli. Alternativni dan vafli počeo se obilježavati u SAD-u u čast godišnjice patentiranja prvog američkog vafl uređaja kojeg je izumio Cornelius Swarthout of Troy u New Yorku i slavi se 24. kolovoza. Koji god dan odabrali, vafl definitivno zaslužuje proslavu. Ovo rešetkasto pecivo može se jesti za doručak, ručak ili večeru, kao međuobrok ili desert. Iskoristite ovaj dan kako bi istražili raznolikost svijeta vafli koji vam stoje na raspolaganju: američka verzija s prženom piletinom, ili s javorovim sirupom za doručak; uživajte u briselskim ili Liège Belgian vaflu posutom šećerom u prahu, prelivenom čokoladom ili kremom, ili pak zavirite na Istok gdje možete pronaći primjer mekog i slatkog vafla iz Hong Konga premazanog maslacem od kikirikija ili medom. Mogli bi ovako nabrajati zauvijek...
clanak
Međunarodni dan sjećanja na žrtve ropstva i transatlantske trgovine robovima
Više od 400 godina, više od 15 milijuna ljudi, žene i djece bili su žrtve tragične transatlantske trgovine robljem, jednog od najmračnijih poglavlja u ljudskoj povijesti. Godišnje obilježavanje 25. ožujka kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve ropstva i transatlantske trgovine robovima služi kao prilika za odavanje časti i prisjećanje na one koji su patili i umrli u rukama brutalnog sustava ropstva, te podizanje svijesti o opasnosti od rasizma i predrasuda danas. Ovogodišnja tema "Zauvijek slobodni: Proslava emancipacije", odaje počast emancipaciji robova u zemljama diljem svijeta. Ova godina je posebno važna s mnogim ključnim obljetnicama, uključujući i 220 godina od Francuskog dekreta Općenite emancipacije koja je oslobodila sve robove na današnjem Haitiju; 180 godina od Zakona o ukidanju ropstva 1833. kojim je završilo ropstvo u Kanadi, Britanskoj Zapadnoj Indiji i Rtu dobre Nade, i 170 godina od potpisivanja Indijskog zakona o ropstvu koji je potpisan 1843. Ropstvo je također ukinuto prije 165 godina u Francuskoj, prije 160 godina u Argentini, prije 150 godina u nizozemskim kolonijama, a prije 125 godina u Brazilu. 2013. je također 150. obljetnica proglašenja emancipacije u Sjedinjenim Američkim Državama, kojom je izjavljeno da, od 1. siječnja 1863, sve osobe koje se nalaze kao robovi u bilo kojoj od Država, ili određenog dijela države, bit će odonda, zauvijek slobodni.
clanak
O sluhu i cvrčanju šturaka
"Naš čuveni zoolog Janez Regen, koji je svojim duboko zamišljenim pokusima toliko doprinio poznavanju značenja cvrčanja šturaka i funkcije njihovih slušnih organa, objavio je novu raspravu o pokusima, koji njegove dosadašnje rezultate produbljuju i dopunjavaju."
Autor0000011219
BELA BARTOK
Béla Viktor János Bartók (Nagyszentmiklós, 25. ožujka 1881. - New York, 26. rujna 1945.), mađarski skladatelj. Prvu glazbenu poduku iz klavira dobio je od majke, a već s deset godina prvi put je javno nastupio kao pijanist. Na Glazbenoj akademiji u Budimpešti studirao je skladanje i klavir, te se razvio u izvanrednog virtuoza na klaviru. Na koncertima je često svirao sa svojom suprugom, pijanisticom Dittom Paszthory. Prvi značajniji uspjeh doživio je izvedbom baleta-pantomime Drveni princ, te izvedbom opere Dvorac Modrobradog. U SAD-u mu je povjerena znanstvena obrada zbirke snimaka narodnih melodija. Skupljao je i proučavao narodnu glazbu, osobito mađarsku, te zabilježio više od 10.000 izvornih narodnih melodija. Ubraja se među začetnike tzv. nove glazbe 20. stoljeća. Umro je u New Yorku, 26. rujna 1945. godine od leukemije (prvi simptomi su se javili 1940.), a veliku svjetsku slavu njegova su djela postigla tek nakon skladateljeve smrti. Pokopan je na groblju u New Yorku, a u ljeto 1988., posljednje godine komunističke Mađarske, ostaci su mu prebačeni na groblje u Budimpešti.
Autor0000010955
ĐURO DEŽELIĆ
Đuro Deželić (Ivanić-Grad, 25. ožujka 1838. - Zagreb, 28. listopada 1907.), hrvatski književnik i publicist. U političkom životu do 1873. godine izjašnjavao se kao unionist, a poslije se priklonio pravašima. Đuro Deželić je bio marljiv djelatnik i u drugim područjima kulturnog i javnog života. Uređivao je "Narodne novine" i "Danicu", bio je i prvi urednik "Domobrana" 1866 i "Vienca" 1869. godine. Čitatelje je naročito privukao popularno pisanim člancima iz hrvatske povijesti.
Autor0000000178
ACHILE-CLAUDE DEBUSSY
Achille-Claude Debussy (22. kolovoza 1862. - 25. ožujka 1918.) bio je francuski skladatelj. Zajedno s Mauriceom Ravelom, smatra se jednim od najistaknutijih impresionista, iako je osobno odbacivao takakv naziv kada se radilo o njegovim djelima. Debussy nije samo jedan od najvažnijih frnacuskih skladatelja, već je i središnja figura europske glazbe na prijelazu 19. stoljeća. Njegova glazba je značajna zbog njezine osjetilne komponente i zbog toga što se često formira oko jednog ključa. Njegova glazba gotovo je definirala prijelaz između glazbe kasnog-romantizma i modernističke glazbe 20. stoljeća. U francuskim književnim krugovima, ovaj je period poznat kao simbolizam, strujanje koje je direktno inspiriralo Debussyja kao skladatelja i kao aktivnog člana kulturnog društva.
Autor0000000196
ELTON JOHN
Sir Elton Hercules John, rođen kao Reginald Kenneth Dwight (Pinner, Middlesex, London, Engleska, 25. ožujka 1947.) britanski je vokalist, pijanist, pjevač, glumac, tekstopisac, skladatelj i glazbeni producent. U svojoj četrdesetogodišnjoj karijeri John je prodao više od 400 000 000 albuma. Nagrađen je sa pet Grammy nagrada, kao i s jednim Oscarom za Filmsku glazbu. Časopis ˝Rolling Stone˝ stavio ga je na 49. mjesto liste 100 najvećih glazbenika svih vremena. 1994. godine dobio je svoje mjesto u Rock and Roll Hall of Fame muzeju, Cleveland, Ohio, SAD. Krajem 80-ih godina 20. stoljeća uključuje se u borbu protiv SIDE/AIDSA. 1998. godine Britanska Kraljica dodijelila mu je titulu Sir. Poznat je po svojoj velikoj kolekciji naočala i skupocjenih automobila (Rolls-Royce, Ferrari, Jaguar, Aston Martin V8 Vantage, Bentley), te voli kupovati cvijeće. Priznao je svoju seksualnu orijentaciju kao biseksualac te da je imao problema s alkoholom i kokainom.
Hrvatsko glumište
Časopis Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Atraktivan i impresivan prikaz stanja i zbivanja u hrvatskom glumištu od početka izlaženja, s kraja devedesetih godina prošlog stoljeća.
Bobićev Vjesnik
Počeli smo obradu još jednih industrijskih varaždinskih novina. Ovaj put je to "Bobićev vjesnik" koji je izlazio u "uspješno pretvorbeno ugašenoj" varaždinskoj tvornici.
NOVELA FILM
Digitalizirali smo časopis iz pedesetih godina dvadesetog stoljeća koji se bavio filmom i filmskom industrijom koji je pun zanimljivih informacija o filmovima, zvijezdama i događanjima oko filma.
FILMSKI VJESNIK
Digitalizirali smo nekoliko časopisa iz pedesetih godina vezanih uz kulturu i filmsku industriju. Među njima je i Filmski vjesnik.
NARODNI LIST
Rane poslijeratne novine izdavane u Zagrebu od 1945. - 1950. Digitalizirali smo godin 1946. Traži se ostatak....
NOVA HRATSKA
Novine su izlazile u Zagrebu od 1941. - 1944. godine. Digitaliziramo 1943. godinu. Traže se i ostala godišta kao i sponzori :)
ILUSTRIRANI VJESNIK
Novine su izlazile od 1945. do 1948. i bavile su se uglavnom "svjetovnim" sadržajima. Digitalizirali smo godinu 1946. Traži se ostatak. I sponzori, naravno :)
Nove varaždinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varaždinske novine u sustavu. Izlazile su u Varaždinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** časopis 1926-1938. Zahvaljujući Gradskoj knjižnici "Metel Ožegović" iz Varaždina dobili smo mogućnost digitaliziranja časopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previše politike pruža lijep uvid u život i događanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadržaja omogućeno je fulltext pretraživanje i 3D pregled. Digitalizirati ćemo ga tempom kojim ćemo stići pored redovitog posla. Poželjni sponzori . Biti će brže gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.