Banner
Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin

Prilozi za povijest varaždinskog bankarstva : 1868-1983

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Prilozi za povijest varaždinskog bankarstva : 1868-1983 / [urednički odbor Vladimir Košćec...et al.]. -
Impresum
Varaždin : Varaždinska banka, 1983. -
Materijalni opis
167 str. : ilustr. ; 25 cm

PREDGOVOR
Prije dvije godine (1981.) radno smo obilježili 25. obljetnicu djelovanja Varaždinske banke, koja je kao Komunalna banka i štedionica osnovana 1956. godine.
Već je i ranije bilo nekih inicijativa da se započne s prikupljanjem građe o razvoju bankarstva u našem gradu i kraju, a od spomenute godišnjice na tome se sistematski radilo i to uz angažman Historijskog arhiva u Varaždinu i njegovih suradnika.
Tradicija bankarskog poslovanja, kao vrlo važnog segmenta ukupnog privrednog razvoja, u Varaždinu je vrlo duga i seže u prošla stoljeća, dok novčarske ustanove organizirano djeluju od 1868. godine kada je službeno osnovana Varaždinska štedionica d.d.
S obzirom da je otada prošlo 115 godina, smatrali smo da bi bilo korisno rekonstruirati razvojni put bankarstva u našem kraju.
To zbog toga da našu ekonomsku povijest (ili barem njezin jedan dio) otrgnemo zaboravu, ali prvenstveno stoga što se na saznanjima i zakonitostima dosadašnjeg razvoja može mnogo toga naučiti za sadašnjost i budućnost.
Dakako, kod te rekonstrukcije razvoja bankarstva našega kraja, ponajprije smo željeli naznačiti ulogu ove značajne ekonomske funkcije u našem socijalističkom razvoju.
Prikupljanjem građe za pisanje ove knjige iziskivalo je značajne napore, jer je ona razbacana na mnogo punktova i nesređena, a za neka razdoblja i vrlo manjkava.
Nažalost, čuvanju ove povijesne građe (iz objektivnih i subjektivnih razloga) nije se dosad posvećivala dovoljna pažnja, pa je stupanj očuvanosti podataka imao i izravnog odraza na temeljitost obrade pojedinih dijelova knjige.
Ipak, upornim višegodišnjim radom prikupljena je razmjerno obimna građa (sintezu koje predstavlja ovaj rad), a to je ujedno i poticaj da se s ovim radom nastavi, te da se slijedećih godina objave dopune i ispravci ove knjige.
Jedna solidna osnovica je ostvarena već ovom knjigom, ali je to i obveza da se s istraživanjima nastavi.
.....

Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X2742
On-line
336 PRILO
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306