Banner
Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin

Zadnji spomen izumrlog starodrevnog hrvatskog šoštarskog sbora u Varaždinu

E-građa, knjige Vrsta gradje
Nacin citiranja Citiranje MARC prikaz MARC
Naslov
Zadnji spomen izumrlog starodrevnog hrvatskog šoštarskog sbora u Varaždinu / Stjepan Valdec. -
Impresum
Varaždin : Knjigotiskara Platzerova, 1913. -
Materijalni opis
62 str. ; 22 cm
Digitalizirana knjiga - Izvornik u Gradskoj knjižnici i čitaonici ˝Metel Ožegović˝ u Varaždinu.

Pripomenak.
Kad sam na 1. listopada 1910. došao u Varaždin i naselio se u Miličkoj ulici u kojoj sam na 18. studenoga 1859. ugledao svijetlo ovog svieta, nisam mislio, da je moguća tolika promjena, koju sam našao u toj ulici poslie mog kroz 58 godina izbivanja odavlje. Nova moja služba ovdje zove me po dva puta na dan, da prodjem ovom ulicom i dovoljno mi se pruža prilike i vremena, da promatram kuće, a dozivam si u pamet njihove njekadašnje gospodare, njihova lica, njihov način življenja, s mnogog gledišta vrlo zanimiv, a za sadanji naraštaj možda Karma za koga poučljiv.
Kako okom redam od kuće do kuće, tako pameću spominjem bivše im vlastnike, a u duhu gledam njihova meni i sada toli mila častna i ozbiljna lica.
Ele koliko ja tražio i željno izgledao barma jednoga — dvojicu starih njekadanjih gospodara u 50 starih kuća Miličke ulice, neima ih nego samo dva sina i jedan unuk, al niti ovi u očinskih svojih kuća.
Svim ostalim nestalo imena, zameo im se trag.
A kako su u mene žive uspomene na stare ovdje proživjele godine; kako sam stotinu puta pribivao što prijateljskim, što službenim sastancima, slušao njihove razgovore, gledao nedužne zabave, kakovih sada neima - to sam da odoljim srcu svom i sjeni milog oca, napisao ove doživljaje i bistvovanje jedne struke Varaždinskih naročito šoštarskih purgara, od kojih potičem i ja, te predajem taj neznatni spisić svima, koje bi budi s kakova razloga mogao zanimati.
Idi dakle spisić mali, Rodu mom u naručaj!
Ak te baš i nisu zvali Reci čij si porodjaj.

U VARAŽDINU, dne 1. kolovoza 1913.

Stjepan Valdec,
kanonik.

Osobe
Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
Zbirka
X277
U čitaonici!
33(091) VALDE zad
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306