Banner
Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin

Pjesnička djela : sa slikom pjesnikovom : drama: Frankopan : Izabrane pjesme : svezak treći

E-građa, knjige Vrsta gradje
Nacin citiranja Citiranje MARC prikaz MARC
Naslov
Pjesnička djela : sa slikom pjesnikovom : drama: Frankopan : Izabrane pjesme : svezak treći / Mirko Bogović. -
Impresum
Zagreb : Naklada Matice hrvatske, 1895. -
Materijalni opis
216 str. ; 22 cm
Uputnica
Digitalizirana knjiga - Izvornik u Gradskoj knjižnici i čitaonici ˝METEL OŽEGOVIĆ˝ u Varaždinu. -

Pripomenak

U povjesti nove hrvatske književnosti prijatno se iztiče pobratimstvo dvaju pjesnika, po ćudi različitih, ali po težnjama srodnih, to su Mirko Bogović i Antun Nemčić.
Odrekavši se Bogović vojničkoga staleža, u kojem je proveo sedam godina, dodje s proljeća godine 1840. u Moslavinu i ostade ovdje dva mjeseca.
Bogović je već i prije odisao rodoljubnim žarom, sjaj »Danice ilirske«; obasjao je njegovu dušu, ali istom ovdje, u Moslavini nadje ponuku, da se ogleda na književnom mejdanu.
U Moslavini se upoznade s Antunom Nemčićem, koji je bio od njega tri godine stariji, i uhvati s njime tvrdo pobratimstvo, koje ostade nepomućeno do prerane smrti Nemčićeve.
Bogović se je još pod stare dane uviek s pietetom sjećao svoga pobratima, te mu je ova svietla uspomena poput blaga melema ublaživala u kasnijem životu često ojadjenu dušu.
U Moslavini, a do mala u Koprivnici čitali su pobratimi sa zanosom stare hrvatske pisce i krasne narodne pjesme, proučavali inostrane klasike, pa ih je mnogo puta zatekla biela zora, gdje uz knjigu i u živu razgovoru sjede za stolom i snuju osnove u starogradskom vinogradu Nemčićevu.
Ovdje se rodi u Bogovićevoj duši želja, da bude književnik, te se ponajprije dade na to, da za »Croatiju« prevede nekoliko slovenskih narodnih pjesama iz Vrazove knjige.
...

Osobe
Autor teksta
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X1391
U čitaonici!
886.2 BOGO.M P 1,3
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306