Banner
Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin

Nešto o obrtničko-radničkom zdravstvu

E-građa, knjige Vrsta gradje
Nacin citiranja Citiranje MARC prikaz MARC
Naslov
Nešto o obrtničko-radničkom zdravstvu / Fran S. Gundrum-Oriovčanin. -
Impresum
Zagreb : Tisak i naklada Antuna Scholza, 1904. -
Materijalni opis
59 str. ; 23 cm. -
Digitalizirana knjiga - Izvornik u GK ˝Franjo Marković˝ Križevci.

Predgovor.
Ovo sam djelce, koje namjenjujem našim vrijednim obrtnicima i radnicima i koje moli za blagonakloni susretaj, razdijelio u dva dijela.
Smatrao sam naime potrebnim, da nešto navedem i o zdravstvu uopće, da time barem ukratko upoznam vrijednoga čitaoca o biću, razvoju i potrebi te znamenite znanosti, o kojoj se — zapravo reći — može u našoj književnosti tek malo naći.
Mislim, da to nije suvišno ni s razloga, jer se u našim pučkim učionama o zdravstvu djeci gotovo nikad ne predaje, a baš se iz pučkih učiona velik dio mladeži posvećuje različitim obrtima.
I tako će već i naučnik imati zgode, da štogod čita o zdravstvu uopće, on će o njemu za dokolice svoje, kad bude od svoga posla počivao, moći čitati onim svojim sudruzima, starijim i mlađim, koji nijesu upućeni u tajne pisma ili koji su zaboravili čitati, te se živo nadam, da će se na taj način zdravstvo među obrtnicima i radnicima sve jače i jače — štono kažu — popularizovati, a s time će obrtnici i radnici sve to više paziti, kako će što savjesnije ispuniti one preporuke, što ih božica zdravstva svakomu bez razlike draga srca i dobre volje daje.
Pa ćemo onda imati zdravoga obrtništva, zdravoga radništva, koje će se veseliti sreći i blagostanju, jer će tjelesno i duševno zdravi moći živo prionuti uz posao.
Ali će se toj korisnoj pojavi veseliti i drugi slojevi pučanstva, pa i majka domovina, kojoj treba mnogo, mnogo krepkih, zdravih i čilih radnih sila.

Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X2331
On-line
614 GUNDR neš
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306