Banner
Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin

Duhan

E-građa, knjige Vrsta gradje
Nacin citiranja Citiranje MARC prikaz MARC
Naslov
Duhan / Fran S. Gundrum Oriovčanin. -
Impresum
Zagreb : Naklada i izdanje piščevo, 1902. -
Materijalni opis
216 str. ; 22 cm. -
Digitalizirana knjiga - Izvornik u GK ˝Franjo Marković˝ Križevci.

...
OBIČAJ pušenja, što se sve to većma na veoma poguban način uvrežava u sve slojeve pučanstva, kojemu se žalibože klanjaju već i djeca, još nejaka djeca, što se tek razvijaju, ne može, a da ne nagje bezbroj žrtava, koje u zdravstvenom pogledu osjećaju teške i zle posljedice njegove.
A time stradava čovječanstvo!
TA ME okolnost ponukala započeti i svršiti ovo djelo.
Zaista mi bijaše teško obraditi ga, jer su izvori, iz kojih bi se potrebno crpsti moglo, dosta rijetki i manjkavi. O duhanu se u opće malo pisalo, a kod nas gotovo ništa.

ŽELJA mi je čitaoca uputiti i s povijesnog i statističkog pogleda u odnošaje biline duhan, da vidi, kako je ona sebi poput kakva slavna pobjednika gotovo po cijelom svijetu put prokrčila.
Danas je u svijetu poznatiji duhan nego kruh.
Smatrao sam za zgodno i kemičkom sastavu duhana i njegova dima odrediti mjesto, jer držim, da imade mnogo pušača, što ne znadu, iz čega duhan sastoji; jer kad bi znali, lje ne bi pušili.
Nijesam propustio taknuti se štetnog upliva duhana i njegova dima na čovječje tijelo — to me je ponajviše potaknulo na ovaj rad, — čime sam rad postići, da se onaj, za koga duhan nije — a takvih ima bezbroj — duhana kani.
Ne će samo njemu, nego nama svima biti na uhar, ako se otrese velikog, škodljivog vraga.
Dao sam oduška nazorima o pitanju: „Zašto ljudi puše i kako bi se pušenju na put stati moglo?“, jer se nadam, da će ih biti, što će poslušati.
Onima pak, koji ne bi htjeli poslušati, koji ne mare biti dionicima dobra zdravlja, eno i savjeta, po kojima se štetnost pušenja bar donekle smanjiti može.
...

Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X2338
On-line
613.8 GUNDR duh
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306